ΟΙ εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών στο διοικητήριο λόχου πυρομαχικών στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο Κερύνειας προκάλεσαν εκ νέου αναστάτωση. Μετά την πτώση πυραύλου στον Πενταδάκτυλο προ λίγων μηνών, οι προχθεσινές εκρήξεις προκάλεσαν ανησυχία στους πολίτες. Η συνέχιση της κατοχής στο νησί θα συντηρεί αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας, το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί παρά μόνο όταν αρθούν τα κατοχικά δεδομένα. 
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ διά των ΜΜΕ των κατεχομένων τα όσα επισυνέβησαν στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο. Και τον τρόπο αντιμετώπισης μετά την έκρηξη και τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν. Είχε σημασία και ποιοι είχαν πάει στον τόπο της έκρηξης. Πήγαν τόσο ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, όσο και ο εν δυνάμει εγκάθετος της Άγκυρας, Κουντρέτ Οζερσάι.
ΕΠΙ του θέματος της έκρηξης τοποθέτηση έκανε και ο Μουσταφά Ακιντζί. Απαντώντας σε ερώτηση για τα αίτια της έκρηξης και πώς μπορεί «να γίνει πιο ασφαλής η γεωγραφική περιοχή που ζούμε», ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «δυστυχώς ενώ συνεχίζει το Κυπριακό να είναι άλυτο, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται στρατιωτικά μέτρα και στις δύο πλευρές αλλά πρέπει να αξιολογηθεί με ειλικρίνεια η λήψη τέτοιων μέτρων, ώστε να μην είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και να συνάδουν με την γεωγραφική μας θέση». Βεβαίως, ο κ. Ακιντζί δεν λέγει όλη την αλήθεια. Για την ακρίβεια έχει προβεί σε μια δήλωση εντυπωσιασμού, καθώς επί της ουσίας διαφορετική είναι η θέση του. Σημειώνεται ότι παρόμοια θέση είχε εκφράσει κι όταν κατέπεσε στην περιοχή του Πενταδακτύλου ο ρωσικός πύραυλος, που προερχόταν, όπως αναφέρθηκε, από τις συριακές δυνάμεις και είχε στόχο ισραηλινά αεροσκάφη. 
ΕΙΝΑΙ γνωστό πως ο κατοχικός ηγέτης, που κάποτε παρουσιαζόταν ως ο «άνθρωπος της λύσης», στο θέμα της Ασφάλειας ακολουθεί κατά πόδας την κατοχική Τουρκία (και σε άλλα θέματα εφαρμόζει πολιτικές της Άγκυρας). Έχει πολλές φορές αναφέρει και δημοσίως πως και τη διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων υποστηρίζει όπως και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων. Συνεπώς, όταν αναφέρεται στη λύση του Κυπριακού και την συνδέει με την παρουσία των στρατευμάτων δεν λέγει την αλήθεια. Η θέση του είναι υπέρ της παρουσίας της Τουρκίας και μετά την επίτευξη συμφωνίας. 
Η ΘΕΣΗ που εκφράζει ο κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν εξυπηρετεί την Κύπρο και τους Κυπρίους. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Εξυπηρετεί, όμως, την κατοχική Τουρκία κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Κι αυτό κάνει, εκφράζει δηλαδή μια διαχρονική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε συνέχιση των εγγυήσεων. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε εγγυήσεις από την Τουρκία, αλλά ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται προστάτες. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτή είναι η μεγαλύτερη της εγγύηση και ασφάλεια. Την ίδια ώρα, πρέπει να μας εξηγήσουν οι Τούρκοι και οι εγκάθετοι τους στα κατεχόμενα γιατί επιμένουν στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Από ποιους φοβούνται; Από τους Ελληνοκύπριους; Η επιμονή τους συνδέεται με το διαχρονικό τους στόχο για μόνιμη παρουσία και έλεγχο του νησιού.