Ο Νίκος Τινής, απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κουρτ Βαλντχάιμ, Αυστριακός πολιτικός, τέταρτος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Προσπάθησε ανεπιτυχώς, για δήθεν λόγους αβροφροσύνης να αποκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το ιερατικό σχήμα του. Έτσι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τον Πρόεδρο της Κ.Δ. Μακάριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Ο πνιγμένος από το μαλλί πιάνεται για να σωθεί. Έτος 2013, αυτός ο καημένος, ταλαιπωρημένος, προσφυγοποιημένος λαός σάς ψήφισε για να αναλάβετε τα ηνία του κράτους (Καράβι που λέγεται Κύπρος) πιστεύοντας ότι ψηφίζει έναν έξυπνο κομματάρχη με τα πολλά «δεσμεύομαι» και να οδηγήσει αυτό το καράβι σε ένα απάνεμο λιμάνι.
Ορκιστήκατε πίστη στο Σύνταγμα και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κ.Δ. Ο λαός κύριε Πρόεδρε δεν σας έδωσε εντολή να υποβαθμίσετε τον θεσμό του Προέδρου σε ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. (Ο λαός σας εξέλεξε Πρόεδρο ολόκληρης της Κύπρου) ούτε σας έδωσε το δικαίωμα να διαπραγματεύεστε για τα πανανθρώπινα δικαιώματά του. Δεν είστε εξουσιοδοτημένος να παζαρεύετε τις περιουσίες των προσφύγων ή ποιοι θα πάνε πίσω στα σπίτια τους και ποιοι όχι.
Με την εκλογή σας στην Προεδρία της Κ.Δ. είχατε να διαλέξετε τρεις δρόμους. Τον Ανηφορικόν που είναι και επίπονος και οδηγεί προς έναν νέο Γολγοθά άρα και Ανάσταση και σιγά – σιγά προς την πολυπόθητη ελευθερία. Ο δεύτερος δρόμος ήταν ο ίσιος που οδηγεί στην ίδρυση Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ενισχύει τη Δικαιοσύνη, Αδελφοσύνη, Ισονομία και εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο συσσωρευμένος πλούτος σε μερικούς ολιγάρχες έφερε τη διαφθορά τόσο στο Δημόσιο όσο και σε άλλους θεσμούς.
Ο τρίτος δρόμος (εύκολος), τον οποίο επιλέξατε, είναι ο κατηφορικός με τις πολλές στροφές που όχι μόνον έχει φέρει έναν φαύλο κύκλο ιδεών αλλά με τις συνεχείς υποχωρήσεις στο εθνικό θέμα (κάθε φορά που ξεκινά μια νέα διαδικασία συνομιλιών) οδηγεί κατευθείαν στο στόμα του θηρίου που λέγεται Τουρκία.
Κύριε Πρόεδρε, το καράβι Κύπρος αβοήθητο και χωρίς πυξίδα οδηγείται στις ξέρες. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Πρέπει να ξέρει πότε θα αλλάξει ρότα για να μην μπει στο καράβι το μάτι του κυκλώνα.
Κύριε Πρόεδρε, πήρατε ένα λαό που πίστευε σε ιδανικά και αξίες και τον μετατρέψατε μαζί με τον ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ (Ο Γ. Γραμματέας έγινε τώρα και πατερούλης) σε άβουλα όντα του καναπέ και της ηττοπάθειας.
Κύριε Πρόεδρε, ακόμα και στον κατηφορικό δρόμο που πήρατε τρέχετε πάντοτε πίσω από της εξελίξεις και τα γεγονότα. Η Τουρκία απειλεί και με τη στάση της ως εγγυήτρια χώρα αποενοχοποιείται. Το κυπριακό πρόβλημα από εισβολή και κατοχή κυπριακού εδάφους μετατράπηκε σε διακοινοτική διαφορά.
Οι άτυπες συναντήσεις προσφέρουν άλλοθι και το απυρόβλητο στην Τουρκία για την τρίτη της εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ (γεωτρύπανα). Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (υπάλληλος κι αυτός) νίπτει τας χείρας του σαν νέος Πόντιος Πιλάτος, γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε θέλουμε άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Κύπρος κινδυνεύει. Ο λαός κύριε Πρόεδρε δεν θέλει να φάει ψάρι στο Βόσπορο ούτε και να γίνει προτεκτοράτο της Άγκυρας.
Κύριε Πρόεδρε, να αρπάξετε την ευκαιρία (και ν’ αλλάξετε ρότα) που σας παρέχει το φυσικό αέριο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να επιλέξετε συμμαχίες (στρατιωτικές). Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι να αποκτήσει μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη (π.χ. στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ και γιατί όχι με ΗΠΑ) αντί να επικαλούμαστε μόνον το Δίκαιο ή άλλες σχετικές δηλώσεις.
Κύριε Πρόεδρε η έκκληση για ψυχραιμία και η ανοχή (χωρίς μέτρα π.χ. αφαίρεση διαβατηρίων) επιμονή προς τη ΔΔΟ εκτραχύνει τον Σουλτάνο να ζητά περισσότερα απ’ όσα του επιτρέπει η δύναμή του. Κύριε Πρόεδρε, εάν είστε δέσμιος ακόμη του σχεδίου Ανάν, ή άλλων δεσμεύσεων (συνάντηση με Τσαβούσογλου) ενημερώστε τον κυπριακό λαό τίμια και παστρικά. Εάν ναι, ο τρόπος συνέχισης για 45 χρόνια των άτυπων τώρα συνομιλιών που δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα (ελευθερία στο νησί) τότε δεν έχετε άλλη εκλογή από… να αλλάξετε ιδέα ή ρότα.
ΥΓ. Έκκληση προς τον Τύπο και τα κανάλια να αναφέρονται: «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και όχι οι δύο ηγέτες».
Η πλατφόρμα «Απόφαση Ειρήνης», ενεργεί αυτόνομα ή είναι παρακλάδι της καμαρίλας του Προεδρικού;
Διεθνής διάσκεψη- πρώτα οι αρχές λύσης του Κυπριακού (κράτος) και μετά τα επιμέρους θέματα διακυβέρνησης (εσωτερική πτυχή).
Δίκαιο και αδυναμία δεν συμβιβάζονται. Είναι δύο έννοιες ξεχωριστές. Ο από μηχανής δεν υπάρχει για λύση προβλημάτων.