Μια εβδομάδα μετά την αποχώρησή της από την Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λουτ επανήλθε. Αυτή τη φορά με επιστολή της προς τους δύο ηγέτες, με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της για να παραμείνει ζωντανή η διαδικασία προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Η επιστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει τα θετικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί κατά την τελευταία περιοδεία της στο νησί, υπογραμμίζοντας την προοπτική για τη συνέχεια, ενόψει μάλιστα των συναντήσεων που θα γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.  
 
Η επιστολή της Τζέιν Χολ Λουτ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κάνει αναφορά στην προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, με την ειδική απεσταλμένη του Αντόνιου Γκουτέρες να ευχαριστεί τον Νίκο Αναστασιάδη για την πολύ παραγωγική δέσμευσή του στην προσπάθεια. Ένα σημείο το οποίο αξιολογείται από τη Λευκωσία ως ιδιαίτερα θετική αναφορά, το γεγονός ότι η κ. Λουτ αναγνωρίζει την προσωπική δέσμευση του Προέδρου στην προσπάθεια συμφωνίας για τους όρους αναφοράς.
 
 
Την επιστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γνωστοποίησε με γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στην οποία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έλαβε επιστολή από την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό, κ. Τζέιν Χολ Λουτ. Όπως αναφέρει ο κ. Προδρόμου, στην επιστολή η κ. Λουτ υπογραμμίζει ότι οι διαβουλεύσεις που είχαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, επέτρεψαν να γίνουν σοβαρά βήματα προόδου και ότι έτσι ανοίγεται δημιουργικά προοπτική για τη συνέχεια. «Είναι σημαντικό ότι η Ειδική Σύμβουλος δηλώνει ότι είναι “ευγνώμων για την επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης προσωπικής δέσμευσης” του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για συμφωνία Όρων Αναφοράς», υπογραμμίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «η κ. Λουτ καταλήγει ευχαριστώντας τον Πρόεδρο για την πολύ παραγωγική δέσμευσή του στην προσπάθεια, εκφράζοντας και την επιθυμία για νέα συνάντηση το συντομότερο». 
 
Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει ότι «πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η σαφής επιβεβαίωση της Ειδικής Συμβούλου για τη συνέχιση της προσπάθειας έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς τον στόχο μας, που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Λίγο μετά το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε από τον Μπαρίς Μπουρτζιού και αντίστοιχη επιστολή της κ. Λουτ προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον ευχαριστεί για τη δημιουργία «ενός εποικοδομητικού δρόμου για το πώς θα προχωρήσουμε προς μια λύση του Κυπριακού και τη δέσμευσή τους να συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια». Ο Μπαρίς Μπουρτζιού σε γραπτή του δήλωση ανέφερε επίσης ότι η κ. Λουτ εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν και πάλι το συντομότερο. 
 
Από πλευράς Λευκωσίας εκτιμάται ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η Νέα Υόρκη, όπου εκεί αναμένεται να γίνουν επαφές σε όλα τα επίπεδα.  Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, αναμένεται ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα δει τους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα θα έχει επαφές και με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις, από τις οποίες θέλει να καταγράψει προθέσεις για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μια άτυπης πενταμερούς. Κατά τη διάρκεια των επαφών στη Νέα Υόρκη θα διαπιστωθεί και το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και την έναρξη της νέας προσπάθειας.
 
Η επιστολή της κ. Λουτ έρχεται σε μία περίοδο όπου η Τουρκία εντείνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια ανατροπής της διαδικασίας, τόσο μέσα από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στη θάλασσα όσο κυρίως και μέσα από τις κινήσεις που γίνονται στο θέμα της Αμμοχώστου. 
 
Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, οι οποίες προκάλεσαν έντονο προβληματισμό για τις προθέσεις της Άγκυρας. Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνουν διαβήματα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και παρέπεμψε στην απόφαση για λήψη στοχευμένων μέτρων. 
 
Απαντά απόψε για Αμμόχωστο
 
Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο CNN TURΚ δεν έμειναν ούτε και χθες ασχολίαστες από την Κυβέρνηση, με τη Λευκωσία να ξεκαθαρίζει ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου συνιστά επέκταση της κατοχής και θα υπάρξει αντίδραση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα σήμερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου που θα γίνει το βράδυ. Σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος έχει ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη, θα αναδείξει ότι πίσω από τις ενέργειες που γίνονται στα κατεχόμενα για το άνοιγμα των Βαρωσίων βρίσκεται η ίδια η Τουρκία. 
 
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τα ψηφίσματα των Ην. Εθνών που ξεκαθαρίζουν πως προσπάθειες για εποικισμό οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από άτομα εκτός των κατοίκων τους, είναι απαράδεκτες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο CNN Turk, πως γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων. «Η τύχη των Βαρωσίων αποτελεί το αντικείμενο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (550 και 789) τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως», είπε ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας. Πρόσθεσε πως τα ψηφίσματα αυτά ξεκαθαρίζουν ότι «προσπάθειες για εποικισμό οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από άτομα εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτες».
 
Στήριξη Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων
 
Την ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και των ενεργειών στην Αμμόχωστο εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Τόνισε την αταλάντευτη συστράτευση και τον διαρκή και στενό συντονισμό των δύο Κοινοβουλίων, Ελλάδος και Κύπρου, στην κοινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε πως η συμπόρευση αυτή αποτελεί το καλύτερο όπλο στον αγώνα μας για μια δίκαιη, βιώσιμη, αλλά και λειτουργική λύση και ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν την πυξίδα και προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία και θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
 
«Έχουμε καταστήσει σαφή σε όλους τους εμπλεκόμενους την κοινή μας θέση ότι δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, του επεμβατικού δικαιώματος και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σταθερός στόχος των προσπαθειών μας, προφανής πλέον σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, χωρίς συστήματα εγγυήσεων που μας γυρίζουν σε εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», τόνισε.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε στην ομιλία του ότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε στη διεθνή σκηνή το μέγεθος του δικαίου σε δύναμη του δικαίου και πως η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία συνιστά πεπατημένη διεθνή πρακτική της.
 
Για τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη και στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Τασούλας είπε ότι οι θέσεις μας είναι κοινές και σταθερές και είχαν ως αποτέλεσμα τη διεθνή αποδοκιμασία της παράνομης αυτής συμπεριφοράς της Τουρκίας και την ομόφωνη υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
 
«Για άλλη μια φορά, θα καταστήσουμε σαφές το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες, ότι δοκιμασίες, προκλήσεις και απειλές δεν μας κάμπτουν, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό δράσης των δύο κρατών μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, και από το βήμα αυτό, ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα από το Διεθνές Δίκαιο, ειρηνικά, δίκαια και ισχυρά μέσα, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας έναντι οιουδήποτε ενεργεί κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας», σημείωσε.
 
Στην αντιφώνηση του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ενότητα και η αποφασιστικότητα, αποτελούν για Ελλάδα και Κύπρο, ισχυρή προωθητική δύναμη για να υπερβούμε εμπόδια, να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών.
 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο, απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή αλλά και στους απαγχονισμένους ήρωες της ΕΟΚΑ μετά από επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.