Το 2016, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δηλαδή, 180.644 ψηφοφόροι τήρησαν αποχή και δεν προσήλθαν στις κάλπες. Πιθανότατα, πολλοί από τους ψηφοφόρους αυτούς, να πίστευαν ότι με την αποχή τους θα έστελναν ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας προς τις ηγεσίες των κομμάτων. Τονίζοντας την απαξίωσή τους. Ελπίζοντας, ενδεχομένως, ότι οι κομματάρχες θα έτειναν ευήκοα ώτα. Ότι θα τους προβλημάτιζαν και θα τους υποχρέωναν να αλλάξουν συμπεριφορά. Εκείνην, που συνεχίζει αδιαλείπτως να συσσωρεύει τόνους απαξίωσης εντός της κοινωνίας.
 Φευ! Οι κομματάρχες και οι πέριξ τους όχι μόνο δεν διορθώνονται αλλά καθίστανται ακόμη πιο επικίνδυνοι. Και αδίστακτοι. Δεν διστάζουν να δολοφονήσουν ακόμη και την δημοκρατία εντός της ίδιας της Βουλής, όπου υποτίθεται ότι ο λαός τους στέλνει για να την υπερασπίζονται.
 
Ένα οργιώδες παρασκήνιο το οποίο έλαβε χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, ένα ντροπιαστικό αλισβερίσι μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων (μοναδική εξαίρεση οι Οικολόγοι) και μια εφεύρεση για τροποποίηση του Συντάγματος κατέληξε σε δολοφονία της δημοκρατίας. Όχι, δεν θα σας το παρουσιάσουν έτσι. Τα ανθρωπάκια στα κομματικά γραφεία δεν διαθέτουν τέτοια τόλμη. Τέτοιες δολοφονίες τις στολίζουν και σας τις πλασάρουν ως δήθεν «εσκυγχρονιστικές» διατάξεις. Πιθανότατα, μάλιστα, να φτάσουν στο σημείο, με μια επικοινωνιακή μέθοδο που θα δικαιούται και βραβείο Νόμπελ, να σας την πλασάρουν και ως βελτίωση της δημοκρατίας. Τέτοιο θράσος έχουν!
 
Διαβάστε, λοιπόν, όλη την πολιτική αισχρότητα που επεξεργάστηκαν οι αφιλότιμοι. Στα πλαίσια της αναζήτησης λύσης στο πρόβλημα της κένωσης της 56ης έδρας, έγινε ένα μεγάλο παζάρεμα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου (ήταν αδύνατο να λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή) συγκατάνευσε στην τροποποίηση του Συντάγματος με αναδρομική ισχύ, ώστε η έδρα να παραμείνει στην Αλληλεγγύη. Το αντάλλαγμα, όμως, το οποίο διεκδίκησε στο πάρε-δώσε στην σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την προεδρία του… σπουδαίου Συλλούρη, ήταν να υπάρξει και άλλη τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε οι έδρες να παραμένουν εσαεί στα κόμματα. Όταν ένας βουλευτής διαφωνεί με το κόμμα του και θέλει να φύγει, να χάνει την έδρα και να την καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του κόμματος.
 
Πριν βιαστείτε να τοποθετηθείτε επί αυτού του σημείου, προσέξτε καλά, διότι πρόκειται περί παγίδας. Ενίοτε, κάποιοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης της έδρας στο κόμμα, βαφτίζοντας «προδότες» όσους ανεξαρτητοποιούνται ή προσχωρούν σε άλλο κόμμα, επειδή διαφωνούν με θέσεις αρχής. Η ουσία, ωστόσο, της τροποποίησης την οποία πάνε σήμερα να περάσουν οι κομματικές ηγεσίες με πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, (ακόμη κι εδώ οι πολιτικοί θεατρίνοι εμφανίζονται ατάλαντοι, διότι το συμφώνησαν οι ταγοί, αλλά έβαλαν έναν βουλευτή μικρού κόμματος, και δη του επηρεαζόμενου από την 56η έδρα, να καταθέσει την αλλαγή) βρίσκεται αλλού.
 
Με αυτή την τροποποίηση οι κομματάρχες εξουδετερώνουν το πρόβλημά τους, που πλειστάκις εμφανίστηκε στο παρελθόν, με βουλευτές τους οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από τις βουλές τους, επειδή διαφωνούσαν επί της ουσίας για λόγους αρχής. Αν περάσει (που θα περάσει, διότι ο Αβέρωφ συγκατάνευσε στην 56η έδρα έχοντας εξασφαλίσει στήριξη και από τους αρχηγούς των άλλων μεγάλων κομμάτων) η εν λόγω αντιδημοκρατική τροποποίηση, πλέον, ουδείς βουλευτής θα τολμά να διαφωνήσει με τις ντιρεκτίβες των κομματαρχών. Αν τολμήσει να διαφωνήσει θα βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένος. Οι κομματάρχες θα τον πιέζουν να αποχωρήσει, αφού δεν θα έχουν κανένα κόστος, δεδομένου ότι οι έδρες θα είναι πλέον κοτσιανιασμένες. Θα μπορούν, ακόμη, αν ο διαφωνών βουλευτής επιμένει και τους γίνεται ενοχλητικός, να τον αποβάλουν από το κόμμα. Αυτός να εξαφανίζεται και την έδρα να παίρνει κάποιος άλλος. Που θα υπακούει στον κομματάρχη…
 
Με απλά λόγια, οι βουλευτές από τούδε και στο εξής πρέπει να είναι πειθήνια όργανα των κομματαρχών. Υποχείριοι στις ορέξεις τους, όσο παράλογες και αν είναι αυτές. Διότι η μοναδική άλλη επιλογή τους θα είναι να αποχωρήσουν από την Βουλή. Πρόκειται για θρασεία δολοφονία της δημοκρατίας. Καθήκον έκαστου βουλευτή είναι να ελέγχει την Εκτελεστική Εξουσία. Βάσει της συνείδησής του και όχι βάσει της βούλησης του κάθε κομματάρχη. Τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και συγκρούεται με τις αρχές του ΟΑΣΕ.
 
Οι πολιτικοί θεατρίνοι δεν σκέφτηκαν καν ότι με αυτή την αντιδημοκρατική τροποποίηση γελοιοποιούνται ακόμη περισσότερο στα μάτια του κόσμου. Διότι κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών, παραμυθιάζουν τον κόσμο για πολλά χρόνια με την περιβόητη οριζόντια ψηφοφορία. Μερικοί, μάλιστα, είχαν τολμήσει να καταθέσουν και σχετική πρόταση στη Βουλή. Ο απόλυτος εμπαιγμός της νοημοσύνης. Πώς τολμάτε να μιλάτε για οριζόντια ψηφοφορία, που συνεπάγεται διεύρυνση της ελευθερίας των βουλευτών, όταν δολοφονείτε την δημοκρατία με τέτοια πρόταση η οποία εκμηδενίζει την ελευθερία βούλησής τους; Καθιστώντας τους άβουλα στρατιωτάκια στις δικές σας επιταγές;
 
Όλο αυτό το αντιδημοκρατικό πνίξιμο της ελεύθερης βούλησης των βουλευτών έχει συμφωνηθεί να προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές εντός 1-2 εβδομάδων. Σε άλλες περιπτώσεις, που αφορούν οφέλη υπέρ της κοινωνίας, ακούτε τους πολιτικούς θεατρίνους να ωρύονται ότι δεν μπορούν να τροποποιούν το Σύνταγμα με την πρώτη ευκαιρία!
Εσύ λαέ, πότε θα αποφασίσεις να βάλεις φραγμό στον πολιτικό εμπαιγμό;