Σε χρονιά ρεκόρ για τις τροχαίες παραβάσεις τείνει να εξελιχθεί το 2019, αφού ο Κύπριος οδηγός δεν λέει να βάλει μυαλό, παρά τις εκστρατείες, τις  συνεχείς εκκλήσεις της Αστυνομίας αλλά και τις δεκάδες τροχαίες συγκρούσεις που πολλές φορές καταλήγουν σε θανατηφόρα.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 η Τροχαία έχει ήδη εκδώσει συνολικά 157,666 εξώδικα για διάφορες τροχαίες παραβάσεις ενώ κατά το 2018 έχουν εκδοθεί 201339 εξώδικα. Το 2017 κλείνει με 193258 εξώδικα, ενώ το 2016 εκδόθηκαν συνολικά 189021 εξώδικα. Οι αριθμοί αφορούν το σύνολο των τροχαίων παραβάσεων που προνοούνται από τη νομοθεσία.  
 
Αναλυτικά μέχρι στιγμής για το 2019 , για ταχύτητα έχουν εκδοθεί 78497 εξώδικά που αφορούν ταχύτητα, 14336 που αφορούν τη χρήση ζώνης ασφαλείας, 1508 που αφορούν τη χρήση κράνους, 9802 που αφορά οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια. Ακολούθως, καταγράφηκαν εξώδικα 9517 που αφορούν τις άδειες κυκλοφορίας και 4091 εξώδικα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.  Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλες 36585 τροχαίες παραβιάσεις για τις οποίες εκδόθηκαν 36585 εξώδικα.
 
 
Εντύπωση προκαλούν οι τροχαίες παραβάσεις που καταγράφηκαν και έτυχαν εξώδικης καταγγελίας, είναι αυτές που αφορούν ταχύτητα μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης στην επαρχία Λευκωσίας, αν αναλογιστεί κανείς πως δύο μόνο κάμερες (επί της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή) , κατέγραψαν για φέτος 3330 παραβιάσεις μέχρι στιγμής.
 
Ανησυχούν οι αριθμοί
 
Την ανιούσα παίρνουν κάθε χρόνο οι αριθμοί, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις τάξεις της Αστυνομίας, αφού ολοένα και περισσότερο εντείνονται οι εβδομαδιαίες εκστρατείες οι οποίες καταγράφουν αποτελέσματα- ρεκόρ κάθε φορά.
 
 
Σε δηλώσεις του στο philenews, o  Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας κ. Χάρης Ευριπίδου, τονίζει πως οι καταγγελίες θα συνεχίσουν να υφίστανται όσο υφίστανται και οι εκστρατείες. Από πλευράς της Τροχαίας καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ευρυπίδου, ο στόχος της Αστυνομίας δεν είναι η είσπραξη του χρηματικού ποσού αλλά η καλλιέργεια της οδικής συνείδησης και ο περιορισμός των «απείθαρχων» οδηγών.  Τονίζει ακόμη τα νομοσχέδια που βρίσκονται υπό συζήτηση στη βουλή και αφορούν τις τροχαίες παραβάσεις θα πρέπει να περιοριστούν στο πλαίσιο των χρηματικών προστίμων. Σημαντικό κομμάτι αποτελούν τόσο η αύξηση των βαθμών ποινής αλλά και οι ποινές φυλάκισης.
 
Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έχουν διενεργηθεί αλλά και από πλευράς εμπειρίας η ψήφιση των νομοσχεδίων για την επιβολή αυστηρότερων ποινών, ο κ. Ευριπίδου ανέφερε πως  θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Σαφώς, όπως ανέφερε, η επιβολή αυστηρότερων ποινών δεν θα λύσει το πρόβλημα των θανατηφόρων συγκρούσεων αλλά τουλάχιστον θα το περιορίσει.  
 
 
Ερωτηθείς σχετικά με την εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς τροχαίας, ο κ. Ευριπίδου είπε πως διανύουμε την τρίτη εβδομάδα εκστρατείας για την πάταξη της οδήγησης με μη ελεύθερα χέρια, τροχαία παράβαση η οποία πολλές φορές αποτελεί καταλυτικό παράγοντα σε θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις. 
 
Μουδιασμένα βλέπει η βουλή την αύξηση των ποινών
 
Παρά το γεγονός ότι τα νομοσχέδια που προνοούν σημαντική αύξηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις έφθασαν στη Βουλή πριν από τις θερινές διακοπές, εντούτοις φαίνεται πως οι βουλευτές δεν βλέπουν με θετικό μάτι την επιβολή αυστηρότερων ποινών, προσπαθώντας να ανατρέψουν τα ήδη κατατεθειμένα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών
 
Τα νομοσχέδια βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Προκοπίου τάσσεται υπέρ της αύξησης των ποινών, τονίζοντας την αναγκαιότητα για ακόμη υψηλότερες ποινές ή επιβολή βαθμών ποινής σε παραβάσεις όπως την στάθμευση σε χώρους ατόμων με αναπηρίες ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών.
 
Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, δια στόματος Δημήτρη Δημητρίου, τάσσεται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων ποινών , ωστόσο όπως ανέφερε ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί πρόστιμα στη βάση του εισοδήματος του κάθε πολίτη.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη τάσσεται υπέρ της αύξησης των ποινών αλλά στη βάση του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων.
 
Επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να προωθηθεί και το σύστημα φωτοεπισήμανσης που εκκρεμεί εδώ και δώδεκα χρόνια, σημειώνοντας πως οι κάμερες στατιστικά θα αποτρέψουν ένα  τεράστιο αριθμό ζωών και οδικών δυστυχημάτων.
 
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έθεσε το ζήτημα ότι το οδικό δίκτυο δεν προβλέπει την αστυνόμευση, ενώ ο σχεδιασμός των δρόμων στις πόλεις επιτρέπει την υψηλή ταχύτητα, την ώρα που η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε ατυχήματα και τροχαία σε κατοικημένες περιοχές.
 
Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια
 
Τα νομοσχέδια προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του εξώδικου προστίμου από €85 σε €300 σε περίπτωση οδήγησης με χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παραβίαση φωτεινού σηματοδότη. Για τη στάθμευση σε διάβαση πεζών προβλέπεται αύξηση προστίμου από €85 σε €150 ενώ για τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το εξώδικο ανεβαίνει στα €200.