Το περασμένο Σάββατο δύο εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν στόχος επίθεσης με drone. Την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Η ίδια η Τεχεράνη όμως αντιδρά, δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση και την ίδια στιγμή απειλεί τονίζοντας πως είναι έτοιμη για πόλεμο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, χθες οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν σημαντική άνοδο. Και έτσι, μέσα σε λίγες ώρες μια καταστροφή μετατράπηκε σε εν δυνάμει ευλογία, αφού χάρη στην αύξηση της τιμής και παρά τη μείωση της παραγωγής, το ήδη πλούσιο Βασίλειο συνεχίζει να γεμίζει τα ταμεία του. Ο ΟΠΕΚ έσπευσε να επέμβει τονίζοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση, σημειώνοντας πως οι αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες. Αυτό μάλλον σημαίνει πως το Ριάντ δεν θα αργήσει να αποκαταστήσει σύντομα την παραγωγή του.
Η πιο σημαντική ίσως παρέμβαση ήταν αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, η χώρα του οποίου αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χάρη στο σχιστολιθικό πετρέλαιο. Αφού πρώτα δήλωσε πως θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν αν χρειαστεί, στη συνέχεια ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την αγορά να στεγνώσει και πως είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν τις ποσότητες πετρελαίου που δεν παράγονται από το Ριάντ. Μάλιστα, την Κυριακή εγκρίθηκε και η χρήση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου θα πιάσει τόπο. Για την Ουάσινγκτον το θέμα ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας και για αυτό δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενδεχομένως να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, πράγμα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, αφού η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποτρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η έκβαση των εκλογών θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν μια πιθανή ύφεση και για αυτό θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρχει επαρκής ροή πετρελαίου. Και αυτό είναι καλό νέο, όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά και για τους καταναλωτές παγκοσμίως.