Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσε χθες και απάλλαξε από τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, τον Κώστα Ιωάννου πρώην πρόεδρο της ΡΑΕΚ και μετά της ΔΕΦΑ. Μαζί του αθωώθηκαν η Ρωσίδα Ιρίνα Μπίκοβα και Ανδρέας Χαγιάννης.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δωροληψίας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, απόκτησης εσόδων από γενεσιουργά αδικήματα και άλλα παρεμφερή αδικήματα. Ειδικότερα ο Κώστας Ιωάννου είχε κληθεί αρχικά σε απολογία στις ακόλουθες κατηγορίες:

(α) Του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, κατά παράβαση του άρθρου 100(α) του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.
(β) Της δωροληψίας από οικείους αξιωματούχους, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποινικοποίηση της διαφθοράς.
(γ) Του δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, κατά παράβαση του άρθρου 133 του ποινικού κώδικα.
(δ) Της δωροδοκίας μελών οικείων δημόσιων οργανισμών, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κυρωτικού Νόμου για την ποινικοποίηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, ο κατηγορούμενος, μεταξύ 23/07/2007 και 02/07/2009, ενώ ήταν πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιφορτισμένος με το καθήκον έγκρισης αδειών κατασκευής και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έλαβε με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό, από την P.E.C. Powerenergy Cyprus Ltd (Ρώσοι επενδυτές) το χρηματικό ποσό των €30.000, για να βοηθήσει, ως εκ της θέσεώς του, στην έγκριση της αίτησης που υπέβαλε η PEC στην ΡΑΕΚ για κατασκευή και λειτουργία ηλεκτροπαραγωγού σταθμού.

Αντιμετώπιζε επίσης κατηγορίες δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και κλοπής από δημόσιο λειτουργό. Με βάση τις λεπτομέρειες των κατηγοριών, έκλεψε τους βαθμούς Sunmiles των Κυπριακών Αερογραμμών που ήταν πιστωμένοι σε λογαριασμό της ΡΑΕΚ και τους χρησιμοποίησε για την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου επ’ ονόματι της Ρωσίδας κατηγορούμενης.

Το Κακουργιοδικείο αφού ανέλυσε τη μαρτυρία του Κώστα Ιωάννου, παρόλο που την απέρριψε σε αρκετά σημεία, εντούτοις καυτηρίασε την απουσία αντεξέτασής του σε αρκετά σημεία από τον δικηγόρο της κατηγορούσας αρχής, την οποία σε κάποια σημεία χαρακτήρισε ως υποτονική. Δεν δέχθηκε επίσης ότι οι 24 χιλιάδες ευρώ που πήρε από τη Ρωσίδα φίλη του, ήταν για δάνειο που της έκανε.

«Ο κατηγορούμενος μάς έδωσε την εντύπωση έξυπνου και σχολαστικού ανθρώπου. Θα αναμέναμε από έναν άνθρωπο που κατείχε ένα τόσο υψηλό αξίωμα να τηρούσε αρχείο και έγγραφα για δάνειο ύψους €24.000 και όχι να αναζητούσε αποδείξεις για πληρωμές και επιταγές που εξέδωσε σε διάφορα πρόσωπα. Θα αναμέναμε, υπό φυσιολογικές συνθήκες εξόφλησης ενός κανονικού δανείου, ότι θα εκδιδόταν επιταγή στο όνομά του. Η παρεμβολή τρίτων, δημιουργεί την εντύπωση ότι, για κάποιους λόγους, ήθελε η πληρωμή να μην φαινόταν στο λογαριασμό του», σημειώνει το δικαστήριο.

Τέλος, το Κακουργιοδικείο παρατηρεί ότι τα κενά που υποδείχθηκαν, ενόψει της παράλειψης αντεξέτασης του κατηγορουμένου σε βασικές πτυχές της υπόθεσης, έχουν καταλυτική σημασία στην όλη υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής. «Καταλήγουμε, συνεπώς, ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει στον απαιτούμενο βαθμό ότι το ποσό των €24.000 που καταβλήθηκε στον κατηγορούμενο από την PANORAMA (εταιρεία της Ρωσίδας φίλης του) προς όφελος του ιδίου και των δύο θυγατέρων του, συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την εκτέλεση των καθηκόντων του ή με την αίτηση της PEC προς την ΡΑΕΚ για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Αντιδράσεις για υγραέριο

Για αδικαιολόγητη στασιμότητα στην εισαγωγή της υγραεριοκίνησης στην κυπριακή αγορά, κάνει λόγο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, παρά, όπως αναφέρει, τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «η υγραεριοκίνηση είναι ένας τομέας ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία και εξαπλώνεται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υγραεριοκίνηση χρησιμοποιείται ήδη σε πάνω από 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων». Αναφέρει ωστόσο πως οι Κύπριοι καταναλωτές δεν έχουν μέχρι στιγμής την επιλογή του υγραερίου κίνησης λόγω έλλειψης της απαραίτητης υποδομής, με αποτέλεσμα να παραμένουν εξαρτημένοι από τα υγρά καύσιμα.