To Top
23:36 Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Παμπορίδης: «Μάστρος» μας είναι ο ασθενής
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Παμπορίδης: «Μάστρος» μας είναι ο ασθενής
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2017, 10:32 μμ

Προ των ευθυνών τους θέτει ο Γιώργος Παμπορίδης τα κόμματα για το ΓεΣΥ, τονίζοντας ότι η μόνη περίπτωση να μην εφαρμοστούν τα νομοσχέδια είναι να κάνουν κάποιοι πίσω.
 
Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στη σημερινή διάσκεψη τύπου, με αφορμή την ψήφιση της μεταρρύθμισης της υγείας, τόνισε ότι το ΓεΣΥ εφαρμόζεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την 1η Ιουνίου 2019 στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και την 1η Ιουνίου 2020 στην πλήρη του μορφή. 

Αναφερόμενος στην ανάρτηση που έκανε προ ημερών στο twitter και αναφερόταν σε «Ιούδα» του ΓεΣΥ, τόνισε ότι δεν ανακαλεί όσα έχει πει, ωστόσο απολογείται σε κάποιους πολιτικούς των οποίων έχει θιχτεί το αισθητήριο της ευπρέπειας. Πρόσθεσε ότι αποδίδει απόλυτο σεβασμό στους πολιτικούς αρχηγούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ζητήσω να με συγχωρέσουν αν μέσα στην αγωνία μου για επιτυχή κατάληξη αυτής της μακράς προσπάθειας, αισθάνθηκαν ότι ξεπέρασα τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου» είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι ανεξαιρέτως οι Κύπριοι θα είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ. Κάθε πολίτης θα δικαιούται δωρεάν πλήρη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη για κάθε του ανάγκη από την ημέρα της γέννησής του και για ολόκληρη τη ζωή του. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η πολιτεία φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων επί 16 χρόνια καθώς παρότι η Βουλή εισήγαγε με νόμο την καθολική κάλυψη υγείας παρέλειψε να δώσει στον Κύπριο πολίτη αυτό που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος. Ανέφερε, επίσης, πως «με την έγκριση αυτών των μεταρρυθμίσεων, γίνεται η αρχή για να ξεπλύνουμε αυτό το όνειδος και να δώσουμε στον κάθε Κύπριο αυτό που δικαιούται», για να προσθέσει ότι αποδίδεται στον κάθε πολίτη ο σεβασμός που του αρμόζει και αποκαθίσταται η αξιοπρέπειά του.

Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «χωρίς τη δική του καθοδήγηση αλλά και χωρίς τη δική του αποφασιστικότητα στα κρίσιμα σημεία αυτής της πορείας, δεν θα ήταν δυνατό να φτάναμε εδώ σήμερα. 

Σε σχέση με τη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων είπε ότι «περάσαμε από χίλια  κύματα, αλλά με βασικό εργαλείο την πειθώ και το δίκαιο του σκοπού, καταφέραμε σήμερα να ψηφιστούν οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης της Υγείας», για να σημειώσει ότι η αυτονόμηση αρχίζει άμεσα και στοχεύει στην πλήρη αναδιοργάνωση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και φιλικά προς τον πολίτη, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
 
Ανατροπή του ΓεΣΥ μόνο με ειδική πρόταση νόμου

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας είπε πως αν κάποιος επιθυμεί να ανατρέψει την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα πρέπει να ετοιμάσει ειδική πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο αν είναι από την κυβέρνηση, να το υποβάλει στη Βουλή και να πείσει την πλειοψηφία των βουλευτών ότι δεν πρέπει να γίνει το ΓεΣΥ.

«Η Βουλή νομοθέτησε διαδικασία έναρξης λειτουργίας του ΓεΣΥ σε προκαθορισμένες ημερομηνίες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Δηλαδή εάν η Βουλή δεν ψηφίσει ξανά από σήμερα μέχρι την 1η Μαρτίου του 2019 τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε την Παρασκευή, με την οποία να αναχαιτίσει την εισαγωγή του ΓεΣΥ δεν υπάρχει δυνατότητα να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ», είπε.

Είπε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα κίνητρα του καθενός, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ποικίλα κίνητρα και ποικίλες αντιλήψεις».

«Εγώ εστιάζω πάνω στο γεγονός ότι ομόφωνα πλέον η πολιτεία έχει πάρει σαφή θέση. Το ερμηνεύω αυτό ως μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ολοκλήρου του πολιτειακού συστήματος ότι η απαίτηση του κόσμου για την εισαγωγή ενός καθολικού συστήματος υγείας είναι ξεκάθαρη και αποδεκτή πλήρως από τις πολιτικές δυνάμεις και απλώς από δω και πέρα όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να επιτελεστεί ο στόχος», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σημεία στα νομοσχέδια που μπορούν να βελτιωθούν, είπε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να επικαλούμαστε το τέλειο και να μην εφαρμόζουμε το καλό», για να προσθέσει ότι «είναι ανάγκη να δώσουμε στο κόσμο αυτό που χρειάζεται και να είμαστε σε ετοιμότητα να προσαρμοζόμαστε και να βελτιωνόμαστε».

«Το ΓεΣΥ δεν είμαι εγώ»

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν κάποιους να επιχειρούν να πείσουν γιατρούς ή και ιδιωτικά νοσηλευτήρια να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, διαπίστωσε ότι η προσπάθεια των τελευταίων μηνών έχει ανεβάσει τους τόνους. «Κάποιοι, αισθανόμενοι ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους του να εκφράζουν μια πικρία και μια επιθετικότητα. Είναι θεμιτό να εκφράζεται μια επιθετικότητασε μένα, στο πρόσωπό μου είτε μια επίθεση συγκεκριμένη. Ωστόσο, δεν μπορούν κάποιοι να εναντιώνονται στο καλώς νοούμενο συμφέροντος του κόσμου. Το ΓεΣΥ δεν έχει σχέση μαζί μου. Αφορά τον κόσμο, είναι για τον κόσμο. Είναι το ελάχιστο που απαιτεί η ευρωπαϊκή κουλτούρα που επικαλούμαστε πολλάκις και είναι δείκτης ασφαλείας για όλο το πληθυσμό».

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδεικνύουν την απαραίτητη συνεργασία, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει αγαστή συνεργασία, σημειώνοντας ότι «πέραν από τους ασθενείς που είναι αυτοί οι οποίοι θα επωφεληθούν περισσότερο απ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, θα επωφεληθούν και οι επαγγελματίες υγείας».

«Μάστρος» μας είναι ο ασθενής

Παράλληλα, εξήγησε ότι η αυτονόμηση δεν θα γίνει εν μια νυκτί. «Είναι μια πορεία που θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια και περιέχει την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας. Κάτι πολύ δύσκολο. Είναι το μεγάλο στοίχημα» είπε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να καταστεί πελατοκεντρική η προσέγγιση στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Να αντιληφθούμε ότι ο ‘μάστρος’ μας είναι ο ασθενής ο οποίος προσέρχεται. Και αυτός θα καθορίζει με την επιλογή του και το πού πάνε τα χρήματα. Πρέπει αυτή την κουλτούρα να την εμπεδώσουμε στους λειτουργούς υγείας των νοσοκομείων», είπε.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.