Η είδηση για τη χρεοκοπία της Thomas Cook έχει προκαλέσει μούδιασμα σε εκατοντάδες οικογένειες που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουριστικό κολοσσό. Ξεκρέμαστες παραμένουν μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες σε ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος πάντοτε θεωρούνταν ως μήνες ποιοτικού τουρισμού.  
 
Σχεδόν 45 χιλιάδες τουρίστες απέμεναν να έρθουν στο νησί μας μέσω της Thomas Cook. Και εάν υπολογιστεί ότι ο κάθε τουρίστας αφήνει στο νησί €750, τότε οι απώλειες ανέρχονται στα €34 εκατ. Η σεζόν για κάποια ξενοδοχεία πάει μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη και άλλα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, κάποια ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά νωρίτερα, καθώς είναι αργά για να γίνουν οι όποιες προωθητικές ενέργειες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Πέραν των ξενοδοχείων, σημειώνεται ότι θα επηρεαστούν και τα εστιατόρια, οι μπιραρίες, καφετερίες, μπαρ γιατί δεν θα έρθει κόσμος όπως περίμεναν.  
 
 
Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, ως προς το άμεσο μέλλον, τώρα είναι δύσκολο να κάνεις ενέργειες για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο μέσα στον Οκτώβριο- Νοέμβριο. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης των αεροπορικών θέσεων – επειδή τα αεροπλάνα της Thomas Cook έχουν καθηλωθεί – έχουν ακριβύνει οι τιμές. Αν υπολογίσουμε ότι τους φετινούς μήνες (Οκτώβριο- Νοέμβριο) θα είχαμε τις περσινές αφίξεις τουριστών, τότε βλέπουμε ότι χάνεται το 7,6% της πελατείας.  Από τις 592 χιλ. που ήταν οι περσινές αφίξεις για τους μήνες Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, οι 45 χιλ. αναλογούν στη βρετανική εταιρεία διοργάνωσης ταξιδιών. 
 
 
Η μεγαλύτερη δυσκολία θα είναι για την επαρχία της Πάφου, όπου έχει και τους μεγαλύτερους αριθμούς χειμερινών τουριστών. Εκεί κλονίζεται σοβαρά η βιωσιμότητα κάποιων μονάδων που συνεργάζονταν αποκλειστικά με την εταιρεία. Πάντως, η Κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης των ξενοδόχων με αναβολή στις πληρωμές προς το δημόσιο. 
 
Ενώ όλοι έβλεπαν την πτωτική πορεία του βρετανικού κολοσσού, εντούτοις δεν κατάφεραν οι Κύπριοι ξενοδόχοι να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως.
 
Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία φημιζόταν για τις πολύ καλές εργασιακές συνθήκες και τις έγκαιρες πληρωμές. Επίσης, σχολιάζουν ότι έχουν εκπλαγεί από τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης για οικονομική στήριξη του κολοσσού και εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη διάσωση της σκανδιναβικής θυγατρικής.