Ηλεκτρονικά θα γίνονται σύντομα οι πληρωμές των εισφορών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και του ΓεΣΥ. Χθες η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου κατέθεσε σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου θα δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να πληρώνουν τις εισφορές στο Ταμείο, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια, η οποία θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες, ενώ θα καταστήσει και πιο ευέλικτο το αρμόδιο υπουργείο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ήδη έχει τοποθετηθεί το σύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα στο υπουργείο Εργασίας, μέσω του οποίου θα γίνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Όπως μας λέχθηκε, αναμένονται να γίνουν κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις στο μηχανογραφικό σύστημα. Ήδη το υπουργείο Εργασίας είναι σε επαφή με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και με νομικά πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα για την αναβάθμιση του υφιστάμενου μηχανογραφικού συστήματος.
 
 
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε θα αρχίσουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές των εισφορών, ωστόσο αρμόδια πηγή ανέφερε πως στόχος είναι η έναρξή τους το συντομότερο. Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πληρωμών θα σταματήσουν οι ατέλιωτες ουρές στα Επαρχιακά Γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ θα αποφορτιστεί και το υπουργείο.
 
Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν στα Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνολικά 51 ταμεία, μέσω των οποίων γίνονται κάθε χρόνο πληρωμές ύψους €1 δισ. Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πληρωμών, θα αρχίσει το σταδιακό κλείσιμο των ταμείων, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού κόστους. Επίσης το προσωπικό που στελεχώνει σήμερα τα ταμεία θα απορροφηθεί από άλλα τμήματα ή τομείς του υπουργείου Εργασίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης. Στο μεταξύ, εκτός από τις ηλεκτρονικές πληρωμές των εισφορών, στο υπουργείο αναμένονται να υποβάλλονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις και τα επιδόματα που χειρίζεται το υπουργείο Εργασίας.
 
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιδομάτων. Στόχος της Κυβέρνησης είναι το 2020 να αρχίσει υποβολή των αιτήσεων για επιδόματα, ηλεκτρονικά. Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών από προγραμματιστές/αναλυτές για την εφαρμογή του έργου ηλεκτρονική διακυβέρνησης. Οι προγραμματιστές θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τα διάφορα επιδόματα του υπουργείου αλλά και στη δημιουργία του ενιαίου συστήματος. Επίσης θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία των διαδικτυακών πυλών.