Δεν έχουν τέλος οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου με αποτέλεσμα η κατάσταση να συνεχίζεται να είναι εκρηκτική στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί έφτασαν στο νησί τρεις βάρκες με 143 πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμιάς και άλλες δύο στην περιοχή του αεροδρομίου με άλλους 48. Χθες, εξάλλου, το κύμα προσφυγικών ροών είχε συνεχιστεί στα νησιά του Αιγαίου (284 αφίξεις) εκ των οποίων οι 177 έφτασαν στη Λέσβο και οι υπόλοιποι σε Σάμο και Λέρο.

Η Μόρια εκπέμπει SOS

Η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας είναι και πάλι εκτός ελέγχου καθώς συνωστίζονται πάνω από 12.000 πρόσφυγες. Η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει ακόμη «καρπούς» καθώς παρά το γεγονός ότι έφυγαν τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άτομα – κυρίως από ευάλωτες ομάδες – προς άλλες Δομές, οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται αμείωτες.

Ελάχιστες οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt φέρνει στο προσκήνιο μία άλλη πτυχή του Προσφυγικού ζητήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο ένας στους 50 παράτυπους μετανάστες επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι ελκυστική για παράτυπους μετανάστες λόγω της χρόνιας αποτυχίας των ελληνικών αρχών να απελάσουν άτομα χωρίς δικαίωμα ασύλου», γράφει η Die Welt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Βοήθεια στην Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες BAMF».

Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος

Την ώρα  που η Ελλάδα παρακολουθεί την Τουρκία να αφήνει από τα παράλιά της καθημερινά να φεύγουν δεκάδες πρόσφυγες με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος   μετέβη στην Τουρκία σε μία προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτά τους διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα για το Προσφυγικό.

Ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού με τον οποίο θα συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό καθώς και την πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.

Αύξηση 200% στις προσφυγικές ροές

Εν τω μεταξύ, τις εξελίξεις στο ζήτημα της μεταναστευτικής πρόκλησης παρουσίασε χθες, Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κουμουτσάκος αφού ενημέρωσε την Επιτροπή ότι μόνο το πεντάμηνο Μαϊου – Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό 200%, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία η Ελλάδα κινηθεί μαζί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο», για τη διεθνοποίηση του μεγέθους του προβλήματος.

«Πολιτική δημοκρατικής αυστηρότητας»

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε. Αλλά ταυτόχρονα καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Η ελευθερία οφείλει να αυτό-προστατεύεται, γι’ αυτό η δική μας πολιτική είναι η πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Ναι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μέλημα και φροντίδα ισχυρής προστασίας του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποτροπής, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των συνόρων για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα, σε σχέση με το παρελθόν.

Για τα κλειστά κέντρα

«Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά. Πώς; Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για Προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, κοινή πρωτοβουλία στο μεταναστευτικό μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου αποφάσισαν να αναλάβουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφετηρία το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών μελών πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών φέρει τον τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative» και θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας. Έρχεται δε ως συνέχεια των επισκέψεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Πρόσθετοι πόροι

Οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στον υπό διαμόρφωση κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2026.

Επίσης, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα κράτη στην πρώτη γραμμή της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, με μετεγκαταστάσεις, ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα.

Οι τρεις χώρες συνηγορούν και στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της εκρίζωσης των δικτύων διακίνησης μεταναστών, της αποτροπής εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών προς όλη την Ευρώπη και της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Πηγή: in.gr