Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, επισείοντας την προσοχή του στην ανάγκη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του νόμου περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα σχέδια και/ή προγράμματα του 2005 σε σχέση με το σχέδιο Τροόδους. Ο κ. Περδίκης τονίζει πως η εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον πραγματοποιείται κατά την εκπόνηση ενός σχεδίου ή προγράμματος και πριν την έγκριση του υποβάλλεται σχετική μελέτη από την αρμόδια αρχή στην Περιβαλλοντική Αρχή, κάτι που όπως σημειώνει, δεν έχει γίνει στην περίπτωση του σχεδίου για το Τρόοδος.
 
Ο κ. Περδίκης επισημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παραβιάζει τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθύνει έκκληση προς τον ΠτΔ όπως δώσει οδηγίες για άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας.
 
Αυτούσια η επιστολή
 
Θέμα: Συμμόρφωση με τις πρόνοιες του νόμου «ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμος του 2005 (102(Ι)/2005)» σε σχέση με το σχέδιο Τροόδους
 
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών (ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2019) όπου συζητήθηκε το θέμα «Η ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της περιφέρειας Τροόδους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη) (6.10.2016) (Αρ. Φακ. 23.04.033.965-2016)», διαφάνηκε ότι ούτε ο σύμβουλος σας και Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Γιαννάκης Παπαδούρης, ούτε οι αρμόδιοι των Υπουργείων έδειξαν να έχουν υπόψη τους τις πρόνοιες του νόμου «ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμος του 2005 (102(Ι)/2005)» σε σχέση με το σχέδιο Τροόδους.
 
Συγκεκριμένα αναγκάστηκα να επιστήσω την προσοχή στον κ. Παπαδούρη, ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 του Νόμου 102(Ι)/2005 «Η εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον που αναφέρεται στα άρθρα 4 και 5, πραγματοποιείται κατά την εκπόνηση ενός σχεδίου και/ή προγράμματος και πριν την έγκριση του υποβάλλεται σχετική μελέτη από την αρμόδια αρχή στην Περιβαλλοντική Αρχή».
 
Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ενώ αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση του σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο (σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαδούρη κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής).
 
Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση σας για ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους, δεν θα παραβιάσει τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 2001/42/ΕΚ).
 
Παρακαλώ όπως δώσετε οδηγίες για άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας (Νόμος 102(Ι)/2005).
 
Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε.
 
Πηγή: philenews