Τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, βάθους 32 χιλιομέτρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον, διευκρίνισε ότι ο τερματισμός της «Πηγής Ειρήνης» θα εξεταστεί μόνο, αφότου αποχωρήσουν οι Συριακές Κουρδικές Δυνάμεις.

Επανέλαβε δε, την επιδίωξη της Τουρκίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», βάθους 32 χιλιομέτρων (20 μίλια), στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη και έως τα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ – Τουρκία: Κατάπαυση πυρός στα μέτρα του Ερντογάν

Στο ίδιο μήκος κύματος, διευκρινίζει ότι η Άγκυρα θα συζητήσει μαζί με τη Ρωσία το καθεστώς της πόλης Μανμπίτζ, όπως και άλλων περιοχών της βόρειας Συρίας.

Γνωστοποίησε παράλληλα, ότι η συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον περιλαμβάνει και την παράδοση των όπλων των Κούρδων μαχητών.

«Πήραμε ό,τι ακριβώς θέλαμε από τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον» κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

«Έχουμε φθάσει σε πλήρη συμφωνία. Αποδέχονται την ανησυχία μας. Συμφωνήσαμε οι Κούρδοι της Συρίας να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους, ενώ τα καταφύγια και τα οχυρά τους θα καταστραφούν».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στην περιοχή της βόρειας Συρίας, με στόχο την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων σε μήκος 20 μιλίων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η απόσυρση, μάλιστα, όπως αποσαφήνισε, έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται με τη διπλωματική – και όχι στρατιωτική – εμπλοκή της Ουάσιγκτον.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr