Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου;
Το Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου εδώ και 15 χρόνια είναι το µοναδικό στην Κύπρο που διαθέτει την υψηλότερη ακαδηµαϊκή κατάρτιση µε κλινική εµπειρία στην Ακουολογία και τεχνική υποστήριξη πανεπιστηµιακού επιπέδου. Είµαστε οι ειδικοί στην αξιολόγηση ακοής για παιδιά και ενήλικες και στη διαγνωστική αξιολόγηση ιλίγγου και εµβοών. Η αποτελεσµατικότητα της αποκατάστασης ακοής µε ακουστικά βοηθήµατα και ισορροπίας και εµβοών µε κλινικά τεκµηριωµένες µεθόδους επιβεβαιώνονται καθηµερινά µε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών µας.
 
Γιατί είναι σηµαντική η απώλεια ακοής;
Η απώλεια ακοής επηρεάζει τη δυνατότητα επικοινωνίας του ατόµου, µε επιπτώσεις στην οικογενειακή, επαγγελµατική και κοινωνική ζωή και στην ψυχική ισορροπία. Στην παιδική ηλικία τα αποτελέσµατα της βαρηκοΐας µπορεί να είναι καταστροφικά για την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, την ακαδηµαϊκή πρόοδο και τη συνολική ανάπτυξη. Η βαρηκοΐα συσχετίζεται µε καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, νεφροπάθεια, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, υψηλό κίνδυνο πτώσης και απώλειας µνήµης, κατάθλιψη, αποµόνωση και υψηλή πιθανότητα υποαπασχόλησης και ανεργίας. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της απώλειας ακοής µπορεί να υποδείξει πορεία ιατρικής αντιµετώπισης και κατάλληλη αποκατάσταση, να επιβραδύνει την πορεία απώλειας µνήµης και να βελτιώσει σηµαντικότατα την ποιότητα ζωής του ατόµου και της οικογένειας. 
 
Πώς αξιολογείται η ακοή και η ακουστική λειτουργία;
Οι µέθοδοι αξιολόγησης ακοής και ακουστικής λειτουργίας διαφοροποιούνται ανάλογα µε την ηλικία, την ικανότητα αξιόπιστης ανταπόκρισης και τους υπό διερεύνηση τοµείς. Η δυνατότητα του εξεταζοµένου να ανταποκριθεί συστηµατικά στο ηχητικό ερέθισµα επηρεάζει την αξιοπιστία των αποτελεσµάτων.  Για παράδειγµα σε µικρά παιδιά και ενήλικες µειωµένης ικανότητας ανταπόκρισης χρησιµοποιούνται αντικειµενικές µέθοδοι που καταγράφουν άµεσα τις αποκρίσεις του ακουστικού µηχανισµού χωρίς τη συµµετοχή των εξεταζόµενων (Προκλητά Ακουστικά Δυναµικά, Ωτοακουστικές Εκποµπές και όλες οι ηλεκτροφυσιολογικές µέθοδοι).  Η παιχνιδοακοοµετρία χρησιµοποιείται για έλεγχο ακοής παιδιών 3-5 ετών.  Η τυµπανοµετρία και τα ακουστικά αντανακλαστικά χρησιµοποιούνται για περαιτέρω αξιολόγηση του ακουστικού µηχανισµού.  Στους ενήλικες ο έλεγχος ακοής γίνεται µε την ακουοµέτρηση και την τυµπανοµετρία ή µε ειδικές µεθόδους σε περιπτώσεις µειωµένης ανταποκρισιµότητας.  Στο Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου ακαδηµαϊκός ακουολόγος µε 30ετή κλινική εµπειρία εγγυάται έγκυρη αξιολόγηση και τεκµηριωµένο σχεδιασµό και υλοποίηση αποκατάστασης.
 
Θεραπεύεται η βαρηκοΐα;
Όταν δεν υπάρχει χειρουργική ή φαρµακευτική αντιµετώπιση της βαρηκοΐας, η ακουολόγος χορηγεί κατάλληλο ακουστικό βοήθηµα και πρόγραµµα συµβουλευτικής στήριξης, ώστε να αποκατασταθεί στον καλύτερο βαθµό η ακοή και η επικοινωνία του ατόµου. Η προσαρµογή στη χρήση ακουστικών βοηθηµάτων είναι µια διαδικασία που στηρίζεται στη σωστή επιλογή των βοηθηµάτων, στη σωστή ρύθµισή τους ώστε να αποδίδεται φυσικός και ανεκτός ήχος, στην ολοκληρωµένη καθοδήγηση, καθώς και στη διάθεση του πάσχοντα και της οικογένειας για βελτίωση της επικοινωνίας. Η συστηµατική ενηµέρωση της οικογένειας βοηθά στη βαθύτερη κατανόηση των δυσκολιών και στην πιο αποτελεσµατική έκβαση της αποκατάστασης. Ενώ η µόνιµη βαρηκοΐα δεν θεραπεύεται, οι επιπτώσεις της µπορούν να εξαλειφθούν σε σηµαντικό βαθµό ώστε να αποτραπεί η απώλεια επικοινωνίας και η αναπηρία.
 
Πόσο αποτελεσµατικά είναι τα ακουστικά βοηθήµατα;
Τα µοντέρνα ακουστικά βοηθήµατα είναι ευέλικτα, προσαρµόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες επικοινωνίας κάθε ατόµου, είναι σηµαντικά µικρότερα και αισθητικά αποδεκτά.  Η νέα τεχνολογία στην ακοή προσφέρει φυσικό ήχο ώστε τα ακουστικά να είναι ευχάριστα για το χρήστη, αποκαθιστώντας σε υψηλό βαθµό την ακοή.  Με σωστή επιλογή και προγραµµατισµό, προσαρµόζονται στις συνθήκες του περιβάλλοντος µειώνοντας το θόρυβο και βοηθώντας το άτοµο να κατανοεί σηµαντικά καλύτερα την οµιλία σε όλες τις συνθήκες.  Στο Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου, επαλήθευση των αποτελεσµάτων ενίσχυσης µε Real Ear Measurement τεκµηριώνει την επιτυχή αποκατάσταση ακοής.  Η σύνδεση των ακουστικών µε κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση και συσκευές ήχου επιφέρει πιο αποτελεσµατική και ευχάριστη ακρόαση. Οι νέες τεχνολογίες στην ακουστική ενίσχυση παρέχουν ακόµη και δυνατότητα του ακουστικού να «µαθαίνει» από τις ανάγκες και τις επιλογές του χρήστη ώστε να παρέχει βέλτιστη ακρόαση σε κάθε περιβάλλον (ακουστικά Widex EVOKE).  Η έγκυρη αποκατάσταση της ακοής ανακουφίζει από τις επιπτώσεις συνοδών παθήσεων, βελτιώνει την επικοινωνία, την ισορροπία, τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία. 
Στο Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου τα άτοµα µε απώλεια ακοής και οι οικογένειές τους διαπιστώνουν σηµαντικότατη βελτίωση της ποιότητας ζωής µε κατάλληλη αποκατάσταση της ακοής και συνεχή υποστήριξη. 
 
Τι προσφέρει το Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου στους ασθενείς µε προβλήµατα ισορροπίας;
Σε συνεργασία µε την ιατρική µας οµάδα και µε τις πιο σύγχρονες µεθόδους διάγνωσης και αποκατάστασης ιλίγγου (ολοκληρωµένο πρωτόκολλο νυσταγµογραφίας και αντίστοιχων νευρικών οδών), αξιολογούµε άτοµα µε ίλιγγο και εφαρµόζουµε την κατάλληλη αποκατάσταση.  Σηµειώνουµε εξαιρετική επιτυχία στην αποκατάσταση καλοήθους παροξυσµικού ιλίγγου θέσεως (πάνω από 95% των ασθενών) και εντυπωσιακά αποτελέσµατα στην αντιµετώπιση ιλίγγου µε κατάλληλες ασκήσεις, συµβουλευτική καθοδήγηση και παρακολούθηση των ασθενών.  
 
Τι προσφέρει το Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου στην κοινωνία και την έρευνα;
Το Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου βοηθά έναν-έναν προσωπικά τους ασθενείς µας, αλλά και συνολικά την Κοινωνία µε προγράµµατα για όλες τις ηλικίες. Πάνω από 3.500 άτοµα συµµετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα ελέγχου ακοής στην τρίτη ηλικία που υλοποιήσαµε µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση.  Στηρίζουµε το Πρόγραµµα Ανίχνευσης Ακοής Νεογνών από την ίδρυσή του, µε αξιολογήσεις και ερευνητικές δραστηριότητες, αναγνωρισµένες από τη διεθνή επιστηµονική κοινότητα.  Το πρόγραµµα Ακοής πριν το Σχολείο για παιδιά 4-5 ετών χρηµατοδοτήθηκε από το Ίδρυµα Προώθησης Έρευνας, και είχε σαν αποτέλεσµα την επιλογή βέλτιστων µεθόδων ελέγχου στη διάγνωση και αντιµετώπιση προβληµάτων ακοής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Συµµετέχουµε στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα SENSE Cog µε ακουολογική στήριξη ώστε να διαπιστωθεί η επίδραση της αποκατάστασης ακοής στην πορεία της άνοιας σε ενήλικες. Τα αποτελέσµατα των ερευνών µας έχουν δηµοσιευτεί και παρουσιαστεί σε διεθνή επιστηµονικά έντυπα και συνέδρια. 
Στο Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου προσφέρουµε µε επιστηµονική και ηθική ακεραιότητα τις πιο προηγµένες υπηρεσίες διάγνωσης και αποκατάστασης διαταραχών ακοής και ισορροπίας στην Κύπρο, βασισµένες σε επιστηµονική έρευνα και κλινική εµπειρία. Τώρα στη Λευκωσία και Λεµεσό.