Η περσινή έξαρση των περιστατικών γρίπης αλλά και οι 17 θάνατοι που είχαν καταγραφεί τον περασμένο χειμώνα  οδήγησαν φέτος σε πανικό ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα χθες, πρώτη ημέρα των εμβολιασμών για τη γρίπη,  δεκάδες ηλικιωμένοι να στοιβαχθούν στα Κέντρα Εμβολιασμών και να περιμένουν με τις ώρες για να έρθει η σειρά τους. 

Η προέλευση ήταν αυξημένη σε όλα τα Κέντρα Εμβολιασμών παγκυπρίως από πολύ νωρίς το πρωί και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας του Παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας,  οι αρμόδιοι υποχρεώθηκαν να ανοίξουν επιπρόσθετα σημεία χορήγησης των εμβολίων προκειμένου να εξυπηρετούνται με πιο γοργούς ρυθμούς οι πολίτες που ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένα άτομα τα οποία υποχρεώνονταν να στέκονται αναμένοντας τη σειρά τους, αφού λόγω του συνωστισμού δεν υπήρχαν ούτε ελεύθερα καθίσματα για να περιμένουν χωρίς να ταλαιπωρούνται. 

Αναπόφευκτα προκλήθηκαν εντάσεις, ενώ πολίτες υποστήριζαν ότι θα έπρεπε οι εμβολιασμοί να γίνονται σε όλα τα Κέντρα Υγείας και όχι μόνο σε εκείνα στα οποία λειτουργούν τμήματα εμβολιασμών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται επιπλέον ποσότητες εμβολίων (ηχητικό)

Αιτία βεβαίως της μεγάλης προσέλευσης, το γεγονός ότι οι διαδικασίες για την προμήθεια εμβολίων από το υπουργείο Υγείας παρουσίασε φέτος προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουν παραληφθεί μέχρι στιγμής μόνο 10.000 εμβόλια για τη γρίπη και αυτό ώθησε μαζικά τους πολίτες να προστρέξουν για να προλάβουν να εμβολιαστούν. 

Η εικόνα που παρουσίασαν χθες τα Κέντρα Εμβολιασμών προκάλεσε ανησυχία στο υπουργείο Υγείας, το οποίο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ενημέρωνε τους πολίτες ότι η χορήγηση εμβολίων θα είναι συνεχής τους επόμενους δύο μήνες. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» η υπεύθυνη του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, «είναι γεγονός ότι φέτος προκλήθηκε πανικός, όμως, το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι οι εμβολιασμοί για τη γρίπη θα είναι συνεχείς και δεν υπάρχει λόγος να προστρέξουν όλοι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν από τις πρώτες ημέρες». Η κ. Ανθούση υπενθύμισε ότι «τις επόμενες εβδομάδες, βάσει συμφωνίας με τον προμηθευτή, θα παραλαμβάνονται επιπρόσθετες ποσότητες εμβολίων, έτσι η διαδικασία θα συνεχίζεται κανονικά το επόμενο διάστημα».  Τόνισε παράλληλα, ότι «φέτος έχουν παραγγελθεί και αναμένονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων σε σχέση με την περσινή χρονιά». Συνολικά αναμένονται 58.000 εμβόλια της γρίπης τα οποία θα χορηγούνται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. 

Η αρμόδια λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Γνώσια Αχνιώτου, ανέφερε ότι προς το παρόν ο ΟΑΥ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των εμβολιασμών για την γρίπη αφού τα εμβόλια που έχουν φθάσει στην Κύπρο χορηγούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. «Όταν γίνει εφικτή η εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων εμβολίων τα οποία θα διοχετευθούν στους προσωπικούς γιατρούς τότε θα εμπλακεί και ο ΟΑΥ», είπε. 

Βωνιάτης: Πέρσι δεν εμβολιάστηκαν όσοι έπρεπε

Ο γιατρός Μιχάλης Βωνιάτης τόνισε την ανάγκη «να εμβολιαστούν όλα τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Υπέδειξε, όμως, παράλληλα ότι «κατά την περσινή χρονιά, όταν είχαμε την έξαρση των κρουσμάτων και 17 θανάτους, είχε εμβολιαστεί έγκαιρα μόνο το 30% των πολιτών που θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10.000 εμβόλια για εποχική γρίπη στην Κύπρο

Ηλικιωμένοι, χρόνιοι ασθενείς, έγκυες και άλλοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ενδείκνυται στα άτομα που εμπίπτουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:

–    Όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.
–    Παιδιά μεγαλύτερα από 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
·    Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος
·    Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο 
·    Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
·    Χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
·    Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
·    Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
·    Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
·    Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
·    Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.
·    Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) >40 kg/m2,
–    Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες
–    Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου
–    Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
–    Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Σημειώνεται  ότι για να καταστεί δυνατή η χορήγηση του εμβολίου τα μεν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών θα πρέπει να προσκομίσουν δελτίο ταυτότητας ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης, τα δε άτομα κάτω των 65 ετών που ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οποιοδήποτε στοιχείο επιβεβαιώνει την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν (π.χ. ιατρική βεβαίωση).