Φορολογικές απαλλαγές €118 εκατ. από τον φόρο εισοδήματος, διεκδίκησαν 229.895 από τους 285.568 φορολογούμενους που υπέβαλαν δηλώσεις εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2017. Σήμερα φοροαπαλλαγές λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που οι εισφορές τους στα διάφορα ταμεία αποτελούν το 1/6 του καθαρού εισοδήματός τους. 
 
Συγκεκριμένα, για σκοπούς φόρου υπολογίζονται οι εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι στα διάφορα ταμεία, όπως είναι στα ταμεία υγείας των σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ΓεΣΥ, ασφάλιστρα ζωής και κοινωνικές ασφαλίσεις. Το Τμήμα Φορολογίας συνυπολογίζει τις εισφορές των φορολογούμενων στα διάφορα ταμεία και στη συνέχεια παραχωρεί έκπτωση 1/6 από το φορολογητέο εισόδημά τους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας συνολικά 104.284 φορολογούμενοι διεκδίκησαν απαλλαγές από τον φόρο καθώς διατηρούν ασφάλειες ζωής. Οι εκπτώσεις που παραχωρούνται για ασφάλιστρα ζωής είναι 7% του ασφαλισμένου ποσού. 
 
Παράλληλα, φοροαπαλλαγές διεκδίκησαν άλλα 203.670 πρόσωπα λόγω των εισφορών που καταβάλλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης 88.360 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τον φόρο καθώς κατέβαλλαν εισφορές σε άλλα εγκεκριμένα ταμεία. 
 
Φοροαπαλλαγές έλαβαν επίσης 111.281 φορολογούμενοι που κατέβαλλαν εισφορές στα ταμεία υγείας και άλλοι 29 χιλ. πρόσωπα που κατέβαλλαν εισφορές σε ταμεία σύνταξης χηρών. 
 
Από του χρόνου, το ύψος της φοροαπαλλαγής των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα αυξηθεί στο 1/5. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση γιατί η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020, θα οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους να προχωρήσουν στην κατάργηση των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας, για τις οποίες φοροαπαλάσσονταν από τα εισοδήματά τους. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως η αύξηση της φοροαπαλλαγής των εισοδημάτων στο 1/5, θα συμβάλει στην ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν σε συνταξιοδοτικά, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε ταμεία υγείας.