Μετά το σούσουρο που δημιουργήθηκε με το δημοσίευμα του Reuters για παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού της Καμπότζης, οι Αρχές προσπαθούν να δουν τις ευθύνες που τυχόν υπάρχουν, αν υπάρχουν. Χθες στη Βουλή, η Πρόεδρος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΛΕΠ), Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, δήλωσε ότι θα μελετήσει το σχετικό δημοσίευμα και θα δει σε επόμενη συνεδρία κατά πόσο αφορά στη δική της εποπτεία και εάν επηρεάζει το ελεγκτικό επάγγελμα.
Μιλώντας αργότερα στον «Φ», η κ. Γεωργίου ανέφερε ότι μελέτησε το σχετικό δημοσίευμα και διαπίστωσε ότι ένα δικηγορικό γραφείο έκανε την πολιτογράφηση, επομένως, πρόσθεσε, δεν έχει δικαιοδοσία η Επιτροπή. «Δεν εμπλέκεται ελεγκτικός οίκος στη συγκεκριμένη περίπτωση, επομένως δεν έχουμε κάτι να ελέγξουμε», σχολίασε η κ. Γεωργίου. «Αναφέρεται ένας ελεγκτικός οίκος στο δημοσίευμα, ωστόσο, είναι επειδή έκανε τις πιο πολλές πολιτογραφήσεις, όχι επειδή εμπλέκεται σε κάτι ύποπτο», τόνισε η κ. Γεωργίου. 
 
 
Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η κ. Γεωργίου είπε πως παρατηρείται σταδιακή βελτίωση τα τελευταία τρία χρόνια στον έλεγχο που διεξάγεται στους εποπτευόμενους. H κ. Γεωργίου είπε πως από τους ελέγχους προέκυψαν περιπτώσεις που θα σταλούν στην πειθαρχική επιτροπή της ΑΔΕΛΕΠ, που αφορούν επτά ζητήματα σε δύο ελεγκτικά γραφεία. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα μέτριο και ένα μικρό ελεγκτικό γραφείο.
O προϋπολογισμός της ΑΔΕΛΕΠ για το 2020 είναι ισοσκελισμένος και προνοεί έσοδα και δαπάνες €1,2 εκατ. αντίστοιχα. Το 80% των εσόδων της Αρχής προέρχεται από τα αναγνωρισμένα ελεγκτικά σώματα ελεγκτών και το υπόλοιπο 20% από κρατική χορηγία. H κ. Γεωργίου παρουσίασε επίσης τον προϋπολογισμό του Ταμείου Δημοσίων Δανείων για το 2020. Ο προϋπολογισμός προνοεί για εισπράξεις €1,36 εκατ. και δαπάνες €0,25 εκατ., παρουσιάζοντας δηλαδή πλεόνασμα €1,15 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, το σύνολο των 320 συνολικά ενεργών δανείων στις ελεύθερες περιοχές στις 31 Αυγούστου του 2019 ανερχόταν στα €50,6 εκατ. εκ των οποίων τα €45 εκατ. ή ποσοστό 90% παρουσίαζε καθυστερήσεις. Το μεγαλύτερο μεμονωμένο δάνειο δόθηκε στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου ύψους €26 εκατ. Εξάλλου, τα παγωμένα δάνεια ανέρχονταν κατά την ίδια περίοδο σε €4,6 εκατ. εκ των οποίων τα €3,83 εκατ. στην πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
 
Philenews/Insider