Οκτώ εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ που υποαπασχολούνται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης προτιμούν να εργάζονται περισσότερο, ενώ ένας στους δύο part timers στην Κύπρο, ηλικίας 15 έως 74 ετών, θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το 2018 σύμφωνα με τα οποία ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των υποαπασχολούμενων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης φτάνει στο 18%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Κύπρο είναι σχεδόν τριπλάσιος και αγγίζει το 52%. Η Κύπρος καταλαμβάνει την δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Ελλάδα, χώρα στην οποία το καθεστώς υποαπασχόλησης αγγίζει το 70%.
 
Στην αντίπερα όχθη η Τσεχία καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων με μειωμένο ωράριο (5%), ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες και την Εσθονία (9% αντίστοιχα) και το Λουξεμβούργο και την Γερμανία (10% αντίστοιχα).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυναίκες: Ο αδύναμος κρίκος στην εργασία
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ήταν κατά κύριο λόγο γυναίκες σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ, εκτός της Ρουμανίας (36% γυναίκες), Βουλγαρία και Μάλτα (και οι δύο από 50%).
 

Σημειώνεται ότι μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 74 ετών στην ΕΕ, 230 εκατομμύρια απασχολούνταν το 2018, 17 εκατομμύρια ήταν άνεργοι και 134 εκατομμύρια ήταν οικονομικά αδρανείς. Περίπου 8 στους δέκα από αυτούς που απασχολούνται στην ΕΕ εργάστηκαν με πλήρες ωράριο (184 εκατομμύρια) και 2 στους 10 εργάστηκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (46 εκατομμύρια). Από αυτά τα 46 εκατομμύρια άτομα που εργάστηκαν με μειωμένο ωράριο, 8 εκατομμύρια ήταν υποαπασχολούμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες. Αυτό αντιστοιχεί στο 1/5 (18%) όλων των εργαζομένων με μερική απασχόληση και στο 4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2018. Τα 2/3 των υποαπασχολούμενων εργαζομένων με μερική απασχόληση ήταν γυναίκες (66%).