Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!

 
Solar Kitchen Bar
Η Κορίνα, η ιδιοκτήτρια είναι εκπαιδευτής yoga, κάνει διαλογισμό και θέατρο. Παράλληλα μέσω του Solar Kitchen Bar ετοιμάζει αγνό, υγιεινό και 100% vegan φαγητό με περιορισμένα λιπαρά. Προτείνει λοιπόν μια χορτοφαγική διατροφή η οποία βασίζεται στην ενεργοποιημένη τροφή. Αυτό προϋποθέτει να τρέφεσαι με ζωντανή τροφή, ελάχιστα επεξεργασμένη. Δεν σερβίρει τίποτα ζωικό, τυποποιημένο ή με χημικά συντηρητικά και καθόλου προπαρασκευασμένο ή συσκευασμένο φαγητό.
 

Έτσι ό,τι σερβίρει είναι ευκολοχώνευτο και διατηρεί τα πεπτικά ένζυμα αντί να τα καταστρέφει από την υπερβολική επεξεργασία ή λάθος ψήσιμο. Τρώγοντας λοιπόν τους σωστούς συνδυασμούς, νιώθεις ενέργεια και δύναμη μετά το γεύμα. Το μαγαζάκι είναι μικρό με μερικά τραπεζάκια και λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια. Βρίσκεται κρυμμένο σε μια στοά και είναι κάπως δύσκολο να το εντοπίσεις. Το μενού είναι επίσης μικρό αλλά ενδιαφέρον. Αποτελείται από 4 είδη χορτοφαγικά μπιφτέκια, 2 είδη σνακ, 3 είδη σαλάτας, επιπλέον φρουτοσαλάτα με φύτρα, χαρουπόμελο και αμύγδαλα, 4 επιλογές για επιδόρπιο χωρίς ζάχαρη και ροφήματα. Τα υλικά που χρησιμοποιούν αλλάζουν ανάλογα με τη εποχή και είναι πάντα τοπικά.

 
 
 
Δοκίμασα μπιφτέκι σχάρας με φύτρα φακής, μαϊντανό, λάχανο και μουστάρδα και φαλάφελ (2 μπιφτέκια ρεβιθιού ψημένα στη σχάρα με τη δική τους βιολογική σάλτσα, ταχίνι και ντομάτα).  Και τα 2 είδη ήταν πολύ εύγευστα και σερβίρονται στη δική τους χειροποίητη πίτα ολικής αλέσεως, δηλαδή chapatti, η οποία ψήνεται την ώρα της παραγγελίας, χωρίς συντηρητικά. Παρασκευάζουν τη δική τους σπιτική μουστάρδα από σιναπόσπορους και τοπικό μηλόξιδο, η οποία είναι εξαιρετική, και ταχίνι επίσης. Καθημερινά φτιάχνουν το δικό τους φρέσκο αμυγδαλόγαλο. Το χειμώνα αντί ντομάτα, χρησιμοποιούν λάχανο, το οποίο τρίβουν καλά με τα χέρια, ώστε να μαλακώσει και να αποβάλει τα αέρια που το κάνουν δύσπεπτο. Χρησιμοποιούν αρκετά τη φύτρα φακής και σιταριού, μιας και είναι πολύ πιο εύπεπτα και δεν καταστρέφονται οι βιταμίνες. Κάτι που σίγουρα θα υιοθετήσω κι εγώ στην κουζίνα μου. 
Όλα τα γλυκά είναι φτιαγμένα μόνο με φυσικά σιρόπια φρούτων, χαρουπόμελο ή σταφυλόμελο, και αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα. Δοκίμασα κέικ καρότο και τάρτα σοκολάτας και τα 2 ήταν πεντανόστιμα. Δεν χρησιμοποιούν τίποτα πλαστικό, όλα είναι χάρτινα και ανακυκλώσιμα και δεν γίνεται σπατάλη φαγητού. Εδώ θα βρεις επίσης να αγοράσεις vintage ρούχα στο πατάρι, θεραπευτικές κεραλοιφές, οδοντόσκονη με βότανα (αντικατάστατο οδοντόκρεμας), μπαμπού οδοντόβουρτσες και καλαμάκια, μια και υποστηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις που φτιάχνουν και πουλούν φυσικά προϊόντα. Κάνουν take away και delivery. Ζήνωνος Κιτιέως 36, 24 040644, Τρίτη-Σάββατο 11:00-16:00
 
 
 
Skala
Άνοιξε μόλις τον περασμένο Ιούνιο.  Ο χώρος δεν μου άρεσε πολύ. Τον βρήκα κάπως απρόσωπο και ψυχρό. Υπάρχουν χαμηλά και ψηλά τραπέζια με βελούδινες καρέκλες.  Το πρωί σερβίρει brunch, ενώ το βράδυ το μαγαζί μετατρέπεται σε cocktail bar. Υπάρχει όμως ωραία, μεγάλη μπάρα στο βάθος. Μόλις καθίσεις, η σερβιτόρα θα σου φέρει νερό, κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα σε ένα μαγαζί. Μούτρωσα όμως όταν μας το σερβίρανε σε πλαστικό μπουκαλάκι. Παράγγειλα cappuccino με φυτικό γάλα και κατέφθασε στο τραπέζι με λεκέδες στο ποτήρι, πολύ πιθανό επειδή χύθηκε ο καφές στη διαδρομή. Το μενού είναι μικρό. Τέσσερις επιλογές για brunch, 3 είδη γλυκές τηγανίτες και 2 είδη σαλάτες. 
 
 
 
 
Υπήρχε πιάτο εβδομάδας, το Pancake burger, αφράτες τηγανίτες με 2 βοδινά μπέργκερ, αβγό, μπέικον, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια, κάτι που σίγουρα ήθελα να δοκιμάσω αλλά η παρέα μου είχε διαφορετική άποψη. Η 26χρονη κόρη μου, επέλεξε το You had me at cheese, ένα μπέιγκελ φούρνου με λιωμένο τυρί, μπέικον, τηγανητό αβγό, τηγανητό σπανάκι, ανανά και φασόλια. Γενικά τα πιάτα δεν υστερούν σε εμφάνιση αλλά πολλά συστατικά όπως ο ανανάς και τα φασόλια ήταν απ’ την κονσέρβα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. To μενού, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι τόσο πρακτικό στη χρήση.  Δυσκολεύεσαι να γυρίσεις τις σελίδες.  Το σέρβις ήταν επαρκές αλλά κάπως ψυχρό. Αγίου Λαζάρου 36, Λάρνακα, 99 896955, Δευτέρα – Κυριακή 8:30 – 24:00 (brunch μέχρι τις 16:00)
 
ΙΚΕΑ
Αγόρασε το overmatt κάλυμμα τροφίμων, σετ 3 τεμαχίων, σε 3 χρωματισμούς και θα το χρησιμοποιείς καθημερινά στην κουζίνα σου. Δεν έχει μυρωδιά ή γεύση, πλένεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.

 

 
Περιοδικό Go, τεύχος 87.