Τρεις τοποθεσίες κοντά στην Πράσινη Γραμμή έχουν προεπιλεγεί για την ανέγερση του νέου –δεύτερου– κέντρου φιλοξενίας προσφύγων που έρχονται στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο. 
 
Οι μεταναστευτικές ροές τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία τρία κυρίως χρόνια, επιβάλλουν τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας, αφού αυτό στην Κοκκινοτριμιθιά δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους. Επίσης, δεν εντοπίζονται φτηνά καταλύματα για τη στέγαση των προσφύγων και αιτητών ασύλου, με αποτέλεσμα να επείγει η δημιουργία νέου κέντρου. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο δεύτερος χώρος φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 500 – 1.000 ατόμων και θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας σε χώρο που θα επιλεγεί σύντομα. 
 
 
Παράλληλα, προγραμματίζεται η ανέγερση κέντρου για ευάλωτα άτομα που έρχονται από τρίτες χώρες. Και αυτό θα ανεγερθεί στη Λευκωσία σε τοποθεσία που θα υποδειχθεί από τον ανάδοχο που θα είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η επιλογή θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα αφού οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα φιλοξενεί 40-50 άτομα. 
 
Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται επίσης ένα πρωτοποριακό πολιτικό πρόγραμμα στέγασης προσφύγων με επείγουσα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύντομα θα γίνει προκήρυξη του έργου για εξεύρεση στεγών για αιτητές ασύλου, με αρχή το 2020. Τα διαθέσιμα κονδύλια θα είναι περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ ώστε να βρεθούν καταλύματα ανάλογα και με τις ανάγκες. Το έργο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, θα το χειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης που έχει πείρα σε αυτά τα θέματα και εφάρμοσαν και αλλού τέτοια προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνεται διασπορά των προσφύγων και έτσι θα αποφεύγεται η γκετοποίηση περιοχών στις οποίες διαφορετικά θα μαζεύονταν αλλοδαποί σε μεγάλους αριθμούς, παρόλο που όπως εκτιμάται, με τους αριθμούς που έχουμε σήμερα και κυρίως τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που αναμένονται τα επόμενα χρόνια, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί αρχικά στην περιοχή της Λευκωσίας και αν επιτύχει θα διευρυνθεί ώστε να επεκταθεί και στις άλλες επαρχίες.
 
 
Μόλις την περασμένη Τρίτη ο ΥΠΕΣ είχε αναφέρει σε ημερίδα ότι σε πέντε χρόνια με βάση τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα έρθουν στην Κύπρο θα φτάσουν τις 100.000, αριθμοί αδιανόητοι για μια χώρα όπως τη δική μας. Ο κ. Πετρίδης εκτίμησε ότι φέτος οι αιτητές ασύλου θα φτάσουν τις 15 χιλιάδες, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι κοντά στο 1,8% του πληθυσμού.