Στην έκδοση της εφημερίδας Ο Φιλελεύθερος (14/10/2019) δημοσιεύονται στην Οικονομική σελίδα (8) τρεις ξεχωριστές ειδήσεις που παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και οδηγούν τον αναγνώστη σε κάποιους συνειρμούς.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Κράτους για το 2020 περιλαμβάνει πρόνοια για 50 αναπτύξεις που αφορούν μεγάλα έργα υποδομής όπως κτήρια, αυτοκινητόδρομοι, βελτιωτικά έργα δημόσιας ωφελείας κ.ά. που συμποσούνται στο ποσό των €960 εκατ. Επίσης, έργα για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τα οποία συμποσούνται σε €247 εκατ. όπως ηλεκτρονική δικαιοσύνη, σύστημα πληροφοριών για το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα.  Σύνολο επενδύσεων για το 2020 €1,207 εκατ. Φυσικά, ως αναμένεται, λίγα από αυτά θα πραγματοποιηθούν και μάλιστα αυτά τα λίγα σε βάθος χρόνου.

Ακριβώς κάτω από τις ειδήσεις για τα πιο πάνω έργα υπάρχει είδηση πως η Παγκόσμια Βιομηχανία Διαβατηρίων έχει ετήσιο τζίρο περί τα $25 δισ. Αν δεν με απατά η μνήμη μου η Κύπρος κατά την εξαετία 2013-2018 εισέπραξε από τις πωλήσεις των διαβατηρίων περί τα €7 δισ.

Αν η κρατική πολιτική ήταν διαφορετική και δεν απαιτείτο η αγορά οικιών και διαμερισμάτων για την παροχή διαβατηρίων αλλά τα λεφτά κατατίθεντο σε ένα επενδυτικό ταμείο του Κράτους τότε αυτά τα €7 δισ. μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα που θα αναβάθμιζαν τις υποδομές της Κύπρου και θα διαχέονταν σε πολλούς τομείς της οικονομίας με ευεργετικά αποτελέσματα. Διαζευκτικά θα μπορούσε να επενδύονται €500.000 σε οικία ή διαμέρισμα και τα υπόλοιπα €2 δισ. να μπουν στο επενδυτικό ταμείο.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα έφερναν μεγάλη αύξηση στην παραγωγικότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα προς όφελος της οικονομίας γενικότερα.

Και αυτά αφορούν έργα που προγραμματίζονται εδώ και χρόνια (κάποια δεκαετίες) και δεν υλοποιούνται ή γίνονται με πολύ βραδύ ρυθμό. Θα μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να υλοποιηθούν άμεσα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Εδώ μιλούμε για να ξοδευτούν €1,2 δισ. Παραμένουν άλλα €5,8 δισ.

Με αυτά θα μπορούσαμε: α) να μειώσουμε τον δανεισμό που κάναμε λόγω της οικονομικής κρίσης, β) να μειώσουμε το φορολογικό βάρος, γ) να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική για όλες τις δυσπραγούσες ομάδες, δ) να επενδύσουμε περαιτέρω σε έρευνα και καινοτομία, ε) να δενδροφυτεύσουμε εκτεταμένα πρασινίζοντας την Κύπρο και στ) να δημιουργήσουμε φωτοβολταΐκά πάρκα ώστε να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο. Και πολλά άλλα, φθάνει να διαθέτεις φαντασία, αποφασιστικούς πολιτικούς και δημόσια υπηρεσία που να μπορεί γρήγορα να υλοποιεί.

Όνειρα φθινοπωρινής μέρας. Ίσως τα πιο πάνω προβληματίσουν.

* Τέως αντιπρόεδρος ΚΕΒΕ.