Ένα εκατομμύριο λίρες για να λάβει μέρος σε δημοφιλές τηλεοπτικό σόου ζήτησε ο «κύριος Order» Τζον Μπέρκοου, γνωστός ως «ντελάλης» της βρετανικής Βουλής.

Σε ηλικία 56 ετών, ο «speaker» της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία αποφάσισε ύστερα από δέκα χρόνια στο αξίωμα, να αλλάξει σελίδα. Παρά τις εκκλήσεις δεκάδων βουλευτών να παραμείνει στο αξίωμά του, ο ίδιος έκανε χθες πράξη την δέσμευσή του: ότι, στις 31 Οκτωβρίου θα αποχωρήσει από το αξίωμά του. Φωνάζοντας χθες με την βροντερή φωνή του για τελευταία φορά «Order», ο Μπέρκοου αποχώρησε χθες χαμογελαστός από την αίθουσα.

Τις τελευταίες ώρες, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail», διαπραγματεύεται την συμμετοχή σε τηλεοπτικό σόου του δικτύου «ITV» που γυρίζεται στην Αυστραλία ζητώντας το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίων λιρών.

Πρόκειται για την εκπομπή «Ι am a Celebrity», όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα προσθέτοντας πως, μετά την αποκάλυψη του τσουχτερού ποσού που ζήτησε από τους παραγωγής της εκπομπής, ο πρώην «speaker» δεν έχει και πολλές ελπίδες. 

Ο διάδοχός του θα επιλεγεί την Δευτέρα ανάμεσα σε εννέα υποψήφιους. Ο ίδιος όμως δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Βολιδοσκοπεί την απήχηση που έχει στην πατρίδα του μετά την μάχη που έδωσε στην βουλή των Κοινοτήτων όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως την τελευταία τετραετία με το θέμα του Brexit να προκαλεί διαξιφισμούς στο κοινοβουλευτικό σώμα. Ο Τζον Μπέρκοου ηγήθηκε των συνεδριάσεων με την περίφημη βροντερή του κραυγή «Order!» 14.000 φορές σε δέκα χρόνια, όπως εκτιμά το BBC.Δύο φορές τη φετινή χρονιά αρνήθηκε την διεξαγωγή ψηφοφοριών, πρώτα στην Τερέζα Μέι και έπειτα στον Μπόρις Τζόνσον, για τις συμφωνίες τους για το Brexit, με την επίκληση της αρχής ότι το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να εισαχθεί δύο φορές προς συζήτηση προκαλώντας το στρατόπεδό του, τους Τόρις, να τον κατηγορήσει για μεροληπτική στάση.

Ο μικροκαμωμένος Μπέρκοου είναι παιδί ταπεινής εβραϊκής οικογένειας του βόρειου Λονδίνου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, έγινε δημοτικός σύμβουλος της λονδρέζικης συνοικίας του Λάμπεθ σε ηλικία 23 ετών και το 1997, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια του Μπάκιγχαμ.Το 2009, αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων, υπό κυβέρνηση Εργατικών.

Στα 46 του χρόνια, ο Τζον Μπέρκοου γίνεται ο νεότερος που καταλαμβάνει αυτό το υψηλό αξίωμα και αποφασίζει να ανανεώσει λίγο το ενδυματολογικό πρωτόκολλο καταργώντας για τον ίδιο την περούκα.

Πηγή: philenews / protothema.gr