Ελπίζει, λέει ο Πρόεδρος, κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου να επικρατήσει η λογική από πλευράς Τουρκοκυπρίων και να μην υπάρξουν αξιώσεις και πιέσεις «για αποδοχή του οτιδήποτε εκφεύγει». Απαίτηση που την έχει! Καλά, κύριε Πρόεδρε, από πλευράς Ελληνοκυπρίων επικρατεί λογική και το ζητάς αυτό από τους Τουρκοκύπριους; Υπάρχει λογική, δηλαδή, όταν επιμένεις κι εσύ ο ίδιος να αξιώνεις να περιορίζεται το δικαίωμα βέτο της κάθε κοινότητας μόνο στα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά την κοινότητα; Τι λογική είναι αυτή; Δεν ακούς και τους παλιούς σου συμμάχους και συνοδοιπόρους στο βασίλειο του ναιναικιστάν που σε κατηγορούν ότι δαιμονοποιείς την πολιτική ισότητα; Το λογικό είναι να δεχθείς χωρίς άλλη καθυστέρηση να έχουν δικαίωμα βέτο σε όλα οι Τουρκοκύπριοι. Κι ας μην έχουν οι Ελληνοκύπριοι αν δεν θέλουν. Αυτή είναι η λογική πολιτική ισότητα. Αφού το 18% δεν είναι ίσο με το 82% το λογικό είναι να μαγειρευτεί μια άλλη αριθμητική εξίσωση που θα το κάνει ίσο. Ακόμα πιο λογικό να το κάνει πιο ίσο για να μπορεί να κυβερνά. Αλλιώς, πώς θα παίρνει αποφάσεις για το καλό μας αφού θα είναι μειοψηφία; Και στο κάτω – κάτω, πού βλέπεις την λογική να κυβερνά και λίγο το 82%; Καθόλου να μην κυβερνά. Διότι, σου λέει ο άλλος, αφού είσαι πλειοψηφία έτσι κι αλλιώς, τι να τις κάνεις τις δημοκρατικές πρόνοιες; Χρειάζεται η πλειοψηφία να συμμετέχει στις αποφάσεις; Δεν βλέπεις το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής; Τρεις αιώνες κυβερνούσε τη χώρα το 21% των λευκών ενώ το 67% των μαύρων δεν είχαν κανένα δικαίωμα, ούτε καν δικαίωμα ψήφου. Έτσι ήταν τα ποσοστά όταν ξεκίνησε το Απαρτχάιντ. Όπως και τα δικά μας. Το Απαρτχάιντ, κύριε, είναι ένα δοκιμασμένο σύστημα διακυβέρνησης κι εσύ ψάχνεις κάτι άλλο, πιο λειτουργικό δήθεν; Είναι λογικό αυτό;
Άσε το άλλο. Που δεν θέλεις, λέει, να κάνεις μια κοινή δικοινοτική επιτροπή να διαχειρίζεται το φυσικό αέριο. Γιατί, παρακαλώ; Επειδή οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ζουν μόνοι τους στις κλεμμένες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, και επειδή δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και αγωνίζονται για την διάλυση της και επειδή υποψιάζεσαι ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας αντί της Κύπρου, είναι λόγοι αυτοί να απορρίπτεις την λογικότατη πρόταση της συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων; Αφού συμφωνείς ότι ο φυσικός πλούτος είναι για όλους τους Κύπριους γιατί να περιμένεις την λύση για να τους δεχτείς ως συνεταίρους; Αφού σου λένε οι άνθρωποι ότι το πιο πρακτικό και το πιο λογικό είναι το φυσικό αέριο της Κύπρου να μεταφέρεται από τους αγωγούς της Τουρκίας. Γιατί δεν το καταλαβαίνεις; Επειδή, λοιπόν, είσαι ξεροκέφαλος και δεν καταλαβαίνεις ποιο είναι το καλό μας το πιο λογικό είναι να τους δώσεις το δικαίωμα βέτο στο κοινό μας Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να μπορούν να σου επιβάλουν με το ζόρι τις λογικές αποφάσεις. Και για να εξηγούμαστε. Δεν σου τα εξηγούν μόνο οι Τούρκοι, σου τα εξηγεί και ο πρώην συνεργάτης σου, ο Άντρος Κυπριανού. Σου εξήγησε ότι έχασες την ευκαιρία να κάνεις τερματικό σταθμό στην Κύπρο (δεν ξέρω πότε την είχες την ευκαιρία και την έχασες), ότι ο αγωγός EastMed είναι ασύμφορος και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει και παράλληλα ότι «είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, την οποία κάποιος εύκολα μπορεί να αποκλείσει από τις οποιεσδήποτε συζητήσεις για συνεργασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου» (21/10/19). Τι απομένει; Ο λογικός τρόπος των τουρκικών αγωγών, βεβαίως – βεβαίως.
Μην πούμε και για το κυρίαρχο ζήτημα του κατοχικού στρατού και των εγγυήσεων για το οποίο οι Ελληνοκύπριοι εκδηλώνουν μια παράλογη προσέγγιση. Τι σημαίνει μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός; Χάθηκε ο κόσμος, δηλαδή, αν μείνουν λίγοι στρατιώτες να μας προσέχουν από τους εχθρούς; Αφού έτσι κι αλλιώς με όσα δεχτήκατε μέχρι τώρα η Κύπρος θα γίνει το Χονγκ Κονγκ της Τουρκίας. Το λογικό είναι να μείνει και ο στρατός και οι έποικοι και οι ιμάμηδες και η μαφία του Ερντογάν και του γαμπρού του, που κάνουν τόσες δουλειές στα κατεχόμενα, να επεκταθούν κι από δω να δεις τι ωραίους πύργους θα κτίσουν στη Λεμεσό. Ε, μα να καλούμε τους Τουρκοκύπριους να επικρατήσει λογική και να μην βλέπουμε τα χάλια μας!