Ο κύβος ερρίφθη. Η Κυβέρνηση προωθεί πρόωρες αφυπηρετήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω κινήτρων. Όσοι δημόσιοι και ημικρατικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές, υπολείπονται λιγότερα από 5 χρόνια από το όριο συνταξιοδότησης και είτε έχουν συμπληρώσει 400 μήνες υπηρεσίας, θα μπορούν να αφυπηρετήσουν χωρίς να τους επιβληθεί αναλογιστική μείωση στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Ήταν, λένε στην Κυβέρνηση, ένα αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων που κρίθηκε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό ευρύτερα στο δημόσιο τομέα, καθώς, θα φύγουν παλαιότεροι υπάλληλοι και θα προσληφθούν νεότεροι. Οι εκπαιδευτικοί, συχνά–πυκνά, προβάλλουν το επιχείρημα ότι στις ηλικίες των 60 και 65 ετών είναι δύσκολο για έναν δάσκαλο ή έναν καθηγητή να σταθεί στην τάξη και να αντέξει την πίεση που απαιτεί ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Και η σοφή μας Κυβέρνηση, αφού έκρινε ότι σοφά είναι τα επιχειρήματα των δασκάλων και καθηγητών, αποφάσισε να τα υιοθετήσει και να τα επεκτείνει μάλιστα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διότι, απ’ ότι φαίνεται, ούτε εκεί, από την πολλή και κουραστική δουλειά που έχουν, δεν μπορούν να αντεπεξέρχονται των υποχρεώσεών τους.
Εγώ δεν θα αμφισβητήσω σήμερα το όλο επιχείρημα, αντίθετα, για σκοπούς διαλόγου θα το δεχθώ και ούτε σε αντιδιαστολή θα αναφερθώ στους πληβείους του ιδιωτικού τομέα που ούτε κουράζονται όσων χρονών κι αν είναι ούτε τους χαρίζεται η αποκοπή του 12% των συντάξεων όταν αφυπηρετούν στα 63 τους χρόνια, ακόμα κι αν έχουν εργαστεί όχι 400 μήνες αλλά 500 και βάλε.
Θέλω να μάθω εάν όλοι αυτοί που θα φύγουν, παίρνοντας μάλιστα ένα πολύ καλό εφάπαξ ποσό και κυβερνητική σύνταξη αμέσως, θα υπάρχει κάποια πρόνοια να μην αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα δύο τριών ετών; Ή π.χ., θα δούμε δασκάλους και καθηγητές να εκτοπίζουν άλλους στα ιδιωτικά σχολεία ή να καταλαμβάνουν κενές θέσεις διότι θα προσφέρονται είτε για πλήρη είτε για μερική απασχόληση με χαμηλότερες απολαβές, καθώς ήδη θα έχουν στην τσέπη τη κρατική σύνταξη; Εάν πάλι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αφυπηρετούν πρόωρα για το καλό της εκπαίδευσης, γιατί η Κυβέρνηση δεν καλύπτει με το ίδιο μέτρο και όσους εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία! 
Απλές απορίες από έναν απλό πολίτη, εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα…