ΤΟ  βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αλλά δίνεται γενικά η εντύπωση πως δεν συνειδητοποιούμε ως κοινωνία τους κινδύνους. Τα ναρκωτικά βρίσκονται εντός των πυλών, εντός των σχολείων, απειλώντας τα παιδιά μας.
 
Τα σχολεία δεν πολιορκούνται από εμπόρους ναρκωτικών ή βαποράκια, αλλά υπάρχει αποδεδειγμένα πλέον, διακίνηση του λευκού θανάτου εντός των σχολικών χώρων. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά τη σύλληψη ενός προσώπου στην Πάφο για υπόθεση απειλών σε βάρος μαθητή. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση, η οποία ήλθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία προς την Αστυνομία από τη Διεύθυνση του σχολείου. Η καταγγελία αναφερόταν πως μαθητές εκβιάζονταν να δίνουν χρήματα σε εξωσχολικό και μάλιστα προχώρησαν σε κάποιο είδος εράνου για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του. 
Η ΕΙΔΗΣΗ θα μπορούσε να ήταν μια εξωπραγματική ιστορία από τηλεοπτικό σίριαλ. Μια ιστορία που θα εξελισσόταν σε μια χώρα μακριά από την Κύπρο, που θα περνούσε στα ψιλά. Ωστόσο, δυστυχώς, η πραγματικότητα προσγειώνει όλους μας ανώμαλα. Τα γεγονότα δεν μπορούν να αλλάξουν καθώς πρόκειται για  μια πραγματική ιστορία στην Κύπρο και μάλιστα σε σχολείο. Πρόκειται, λοιπόν,  για 13χρονα παιδιά, που δέχονταν απειλητικά μηνύματα. Ο δράστης φέρεται να είχε δώσει σε μαθητή  κάνναβη για να καπνίσει και από τότε άρχισαν οι εκβιασμοί. Αρχικά του ζητούσε €50, μετά €70, με αποτέλεσμα οι μαθητές, που προσπάθησαν να βοηθήσουν με έρανο τον συμμαθητή τους, να μην αντέξουν και να αρχίσουν να μιλούν. 
Στο παρελθόν, «κυλικειάρχης» σε σχολείο της Λεμεσού διακινούσε ναρκωτικά. Αυτό δεν ήταν ούτε φήμες, ούτε μια μεμονωμένη αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αναφέρθηκε τότε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία εξέτασε το θέμα των ναρκωτικών στα σχολεία. 
ΠΛΕΟΝ δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ορατό αλλά σιγά-σιγά ενισχύεται επικίνδυνα. Με βάση παλαιότερα στοιχεία, το 2018 για παράδειγμα, συνελήφθησαν 70 μαθητές για υποθέσεις ναρκωτικών, εκ των οποίων οι 68 παραπέμφθηκαν σε προγράμματα στήριξης και απεξάρτησης, ενώ οι δύο διαπιστώθηκε ότι σχετίζονταν με εμπορία, όχι όμως εντός σχολικού χώρου. 
ΚΙ αυτές είναι υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Εκτιμάται πως υπάρχουν κι άλλα πιο πρόσφατα στοιχεία, αλλά και περιστατικά που δεν έχουν εντοπιστεί από την Αστυνομία. Σαφώς και θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι νέοι, μαθητές, οι οποίοι δεν εντοπίσθηκαν και συνεχίζουν τη χρήση ναρκωτικών.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως η ΥΚΑΝ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και έχει αποτελέσματα. Δεν ασχολείται μόνο με το πεδίο της δικής της, αστυνομικής δράσης, αλλά είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με προγράμματα στήριξης και απεξάρτησης. Κι αυτό γιατί στόχος όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών κι όχι μόνο αυτών είναι να βοηθηθούν οι νέοι και να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά. Φαίνεται πως οι προσπάθειες δεν αρκούν, χρειάζονται κι άλλες.
ΣΤΗ μεγάλη εικόνα μπαίνει εκ των πραγμάτων και το θέμα της ασφάλειας στα σχολεία. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να υπάρχουν και μηχανισμοί αποτροπής. Μηχανισμοί, οι οποίοι θα κρατούν μακριά από τα σχολεία τους εμπόρους και διακινητές ναρκωτικών. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να γίνει πιο συστηματική ενημέρωση των μαθητών για τα ναρκωτικά.