Αντιδράσεις προκαλεί η λήψη μέτρων από πλευράς ΟΑΥ τα οποία αφορούν την διενέργεια του Τέστ Παπανικολάου στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, τόσο σε οργανώσεις κόμματα αλλά και επαγγελματίες υγείας.
 
Μέχρι τώρα οι γυναίκες της Κύπρου, υποβάλλονταν στη συγκεκριμένη εξέταση μια φορά τον χρόνο και πλέον. Mε τους περιορισμούς που τέθηκαν από τον ΟΑΥ, ο χρόνος διενέργειας της εξέτασης καθορίζεται στα δύο χρόνια (μέχρι τα 65 έτη ηλικίας), εκτός εάν συντρέχουν λόγοι, για τους οποίους ο γιατρός κρίνει απαραίτητη την εξέταση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφωνίες για το ΠΑΠ Τέστ
 
Μιλώντας στον Active, η Πρόεδρος της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Κύπρου Αφροδίτη Ελισσαίου εξέφρασε τη διαφωνία της για το χρονοδιάγραμμα που δίνει ο ΟΑΥ σχετικά με την επανάληψη της εξέτασης του Τεστ Παπανικολάου διότι ακόμα και εντός ενός έτους δύναται να υπάρξουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα διότι πρόκειται για μία μέθοδο η οποία δεν δίνει 100% έγκαιρα στοιχεία.
 

Σημειώνοντας πως «στην συνάντηση που είχαμε με τον οργανισμό εκφράσαμε την διαφωνία μας αλλά μας έφεραν προ τετελεσμένων, ανακοινώνοντας μας την απόφασή τους». Η κ. Ελισσαίου τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της διότι όπως είπε, δυστυχώς το κόστος είναι πάνω απ’ όλα. Η Γυναικολογική Εταιρεία από την πλευρά της τονίζει ότι θα επιμείνει στην θέση της διότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση φέρνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι μακροπρόθεσμα, συμφέρει το ίδιο το σύστημα υγείας οι γυναίκες να μην νοσούν από δυσπλασίες ή καρκίνους.
 

Πηγή: philenews/ACTIVE