Είμαστε ομάδα νέων παιδιών που θέλουμε να δημιουργήσουμε σωματείο για προώθηση κάποιων στόχων μας (επιστρέψτε μας να μην τους αναφέρουμε τώρα) και αναζητούμε πληροφορίες για το πώς μπορεί να εγγραφεί ένα νέο σωματείο στην Κύπρο. Επίσης, σας παρακαλούμε απαντήστε μας στο ερώτημα εάν μέλη ενός τέτοιου σωματείου μπορούν να γίνουν και αλλοδαποί. Μιχαλάκης Μ.

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμο το 2017, με άμεση ισχύ.

Ως απόρροια της νέας νομοθεσίας η εγγραφή και διαχείριση των σωματείων και ιδρυμάτων έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, στις Επαρχιακές Διοικήσεις. Συνεπώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε για υποβολή αίτησης, με σκοπό την εγγραφή νέου σωματείου ή ιδρύματος, είτε για ζήτημα που αφορά ήδη εγγεγραμμένη οργάνωση, πρέπει να απευθύνονται στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση, με βάση την καταχωρημένη έδρα της οργάνωσης.

Σε περίπτωση που σε υπό σύσταση σωματείο συμμετέχουν αλλοδαπά μέλη, θα πρέπει να υποβληθούν αντίγραφα διαβατηρίων / ταυτοτήτων και αδειών παραμονής τους. 

Για Ευρωπαίους πολίτες θα πρέπει να υποβληθεί μαζί με το αντίγραφο του διαβατηρίου και βεβαίωση εγγραφής για απεριόριστη παραμονή στην Κύπρο ή απόδειξη πληρωμής για κατάθεση αίτησης εξασφάλισης βεβαίωσης εγγραφής.

Για αλλοδαπούς –μη Ευρωπαίους πολίτες, μαζί με το αντίγραφο του διαβατηρίου να υποβληθεί και αντίγραφο άδειας παραμονής στην Κύπρο.

Επίσης ο αριθμός Δελτίου Εγγραφής Αλλοδαπού.