Όλα είναι ανοικτά για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας τρέχει για να προλάβει τις διαδικασίες και να είναι έτοιμος να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Συστήματος την 1η Ιουνίου 2020. 
 
Σημαντικότερη εκκρεμότητα αποτελεί η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ και σύμφωνα με τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ο ΟΑΥ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πρέπει να είναι έτοιμος για να θέσει ενώπιον του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έγγραφο/ μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές του διαλόγου που θα ακολουθήσει μεταξύ του οργανισμού και του κάθε νοσηλευτηρίου ξεχωρισά. 
 
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο διάλογος με όλους τους άλλους επαγγελματίες Υγείας οι οποίοι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ τον ερχόμενο Ιούνιο. 
 
 
Νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διαιτολογοι και ψυχολογοι, δεν έχουν πάρει ακόμα τις οικονομικές προτάσεις του ΟΑΥ, αφού ο οργανισμός συζητά αυτή τη στιγμή με τους αρμόδιους συνδέσμους το πρακτικό μέρος της συμμετοχής των επαγγελματιών Υγείας στο ΓεΣΥ. 
 
Η οικονομική διαβούλευση, ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του οργανισμού, Έφη Καμίτση, θα ακολουθήσει στη συνέχεια. 
 
Άλλη μια εκκρεμότητα η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί χωρίς καθυστέρηση είναι η ετοιμασία όλων των Κειμένων Κανονισμών που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν την 1η Ιουνίου. Όπως πληροφορούμαστε, για κάποιους κανονισμούς έχουν ήδη ετοιμαστεί τα προσχέδια. 
 
 
Μεταξύ των νομοθετημάτων που πρέπει να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατό, είναι και οι Κανονισμοί που θα αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών νοσοκομείων εντός του ΓεΣΥ. Και σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο θα βασίζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στα όσα θα συμφωνηθούν μεταξύ του ΟΑΥ και του συνδέσμου των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. 
 
Τέλος και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων, ο ΟΑΥ καταβάλλει προσπάθειες για να ολοκληρώσει τον καθορισμό των αμοιβών για κάθε ιατρική πράξη ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς προκύπτουν κάποιες διαφορές με τις σημερινές χρεώσεις των νοσοκομείων, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι τέτοιες που να προκαλούν έντονη ανησυχία αφού θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχουν οι πόροι για να καλυφθούν. 
 
 
Βεβαίως αυτή τη στιγμή ο ΟΑΥ εργάζεται για την ετοιμασία του εγγράφου, το οποίο θα ονομάζεται «μνημόνιο συνεργασίας» και θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές του διαλόγου που θα ακολουθήσει στη συνέχεια με έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο. 
 
Το έγγραφο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δεν θα αποτελεί οικονομική πρόταση, αφού ο οργανισμός θα συζητήσει το οικονομικό μέρος της συμμετοχής στο ΓεΣΥ με το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά ανάλογα με τα δικά του δεδομένα και ιδιαιτερότητες.
 
Αναμένονται εξελίξεις εντός των ημερών
 
Η πορεία του διαλόγου μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων φαίνεται ότι δίνει προς το παρόν αισιόδοξα μηνύματα. Σε χθεσινές του δηλώσεις στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, ανέφερε ότι ο σύνδεσμος αναμένει «αυτή τη στιγμή την γραπτή πρόταση του ΟΑΥ και αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι πρόταση που θα παρατίθενται οι αρχές της συνεργασίας, ένα μνημόνιο συνεργασίας». Το έγγραφο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια «στην Κεντρική Επιτροπή το ΠΑΣΙΝ και εάν δοθεί έγκριση τότε και μόνο τότε θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με το κάθε ένα νοσηλευτήριο ξεχωριστά». 
 
Άρα, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ιδιωτικών νοσοκομείων, «είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία πάνω στις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο διάλογος των νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ». 
 
Αν, είπε, οι θέσεις που θα διατυπωθούν από τον ΟΑΥ είναι τέτοιες που δίνουν τις εγγυήσεις που τα νοσηλευτήρια απαιτούν για τη βιωσιμότητα τους, «τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συναινέσουμε σαν ΠΑΣΙΝ, το κάθε νοσηλευτήριο να πάει να διαπραγματευθεί. Οι αρχές όμως της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων και θα είναι οι ίδιες για όλα τα νοσηλευτήρια».
 
«Εκφράζω και εγώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία και αν όλα πάνε καλά τότε θα γίνει και ο διάλογος, δηλαδή μετά από τη συμφωνία στις βασικές αρχές θα προχωρήσει το κάθε νοσηλευτήριο να μιλήσει ξεχωριστά με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας». 
 
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Καδή, «έχουν γίνει φανερές και κρυφές και άτυπες συναντήσεις και συνεννοήσεις και απλώς αυτή τη στιγμή, όπως είπα, δεν είναι θέμα να υπάρξει άλλη συνάντηση, είναι θέμα να πάμε -ελπίζω εντός των ημερών ακόμα και τέλος της εβδομάδας, αρχές της άλλης εβδομάδας- να πάρουμε το έγγραφο αυτό από τον ΟΑΥ για να έχουμε κάτι συγκεκριμένο να παρουσιάσουμε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΙΝ». 
 
Όπως εξήγησε, «το κάθε νοσηλευτήριο είναι διαφορετικό. Υπάρχουν κλινικές οι οποίες είναι καθαρά γυναικολογικές κλινικές για παράδειγμα. Υπάρχουν νοσηλευτήρια που έχουν εντατική, υπάρχουν νοσηλευτήρια που κάνουν καρδιοχιειρουργικές επεμβάσεις.
 
Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία οικονομική που να αντιπροσωπεύει όλα τα νοσηλευτήρια. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε νοσηλευτηρίου, τα στοιχεία βιωσιμότητας του κάθε νοσηλευτηρίου κ.λπ». 
 
Ως ΠΑΣΙΝ, είπε καταλήγοντας ο κ. Καδής, «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μια μικρή μείωση των σημερινών τιμών των νοσηλευτηρίων, αλλά πρέπει τα νοσοκομεία να αμείβονται σωστά για να προσφέρουν σωστές και ποιοτικές υπηρεσίες στον Κύπριο ασθενή».