Το λεξικό της Οξφόρδης χαρακτήρισε τον «κλιματικό συναγερμό» ως λέξεις της χρονιάς για το 2019.

Κανονικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών λέξεων που απεικονίζουν νέες τάσεις στη χρήση της γλώσσας. Ενώ οι επιλογές συχνά επηρεάζονται πολιτικά, η Κάθριν Κόνορ Μάρτιν, συντάκτης της Oxford Dictionaries, δήλωσε ότι η ασυνήθιστη απόφαση να επικεντρωθεί σε όρους σχετικούς με το κλίμα αντανακλά μια «εμφανή κλιμάκωση» στην συζήτηση γύρω από το κλίμα.

«Όταν εξετάσαμε τα στοιχεία, ήταν απλά σαφές ότι θέματα σχετικά με το κλίμα έτρεχαν μέσα από όλα τα διαφορετικά λεξικά με τα οποία εργαζόμασταν», ανέφερε. «Αυτό αντανακλά ότι ήταν μια πραγματική ανησυχία του αγγλόφωνου κόσμου το 2019».

Η χρήση του όρου «κλιματικός συναγερμός» αυξήθηκε κατά 100 φορές από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο Oxford Corpus, μια βάση δεδομένων που περιέχει εκατοντάδες εκατ. λέξεις γραπτών αγγλικών. Στην πραγματικότητα, ήταν το πιο συνηθισμένο σύνθημα που περιλάμβανε την «έκτακτη ανάγκη – συναγερμός» και εμφανιζόταν τρεις φορές πιο συχνά από το επόμενο που ήταν ο «υγειονομικός συναγερμός».

Εν μέρει, η κ. Μάρτιν σημείωσε ότι αυτό αντικατοπτρίζει μια σκόπιμη απόφαση από ορισμένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Guardian, να χρησιμοποιήσουν τον όρο «κλιματική κρίση» αντί της «κλιματικής αλλαγής», για να μεταδώσουν καλύτερα τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Η επιλογή της Οξφόρδης για έναν περιβαλλοντολογικό κατάλογο, δήλωσε η κ. Μάρτιν, δεν αντικατοπτρίζει μια σκόπιμη απόφαση να προσελκύσουν την προσοχή των ανθρώπων, αλλά μια ανάγνωση των λεξικογραφικών στοιχείων.

Πηγή: philenews / sputniknews.gr