Τελικά βγήκε άσπρος καπνός. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε τελικά κυριακάτικα τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης κρύβοντας δύο εκπλήξεις. Το όνομα του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου και το όνομα του νέου υπουργού Μεταφορών. Η επιλογή του Κυριάκου Κούσιου, κυρίως, για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη, ενώ το όνομα του Γιάννη Καρούσου στο υπουργείο Μεταφορών είχε διαρρεύσει κάποια στιγμή, ωστόσο το τελευταίο διάστημα θεωρείτο απομακρυσμένο σενάριο. Μικροέκπληξη επίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί και η μετακίνηση του Κώστα Χαμπιαούρη στη θέση του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων. Απ’ εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες επιλογές του Προέδρου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενος. Το σενάριο που παιζόταν μέχρι τις τελευταίες ώρες ήταν αυτό της μετακίνησης του Πρόδρομου Προδρόμου στο υπουργείο Παιδείας. 
 
Αυτό το οποίο προκύπτει μέσα από τον χθεσινό ανασχηματισμό και τις αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη είναι η εμφανής προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών και ικανοποίησης πιέσεων, κυρίως από την Πινδάρου. Ο μίνι ανασχηματισμός έχει άρωμα Αμμοχώστου και όχι τυχαία. Πέραν του δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου, η κατεχόμενη Αμμόχωστος είναι η γενέτειρα και του Κυριάκου Κούσιου. Μία κίνηση του Προέδρου η οποία γίνεται προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τοπικοί παράγοντες που παρουσιάζονταν έντονα δυσαρεστημένοι προβάλλοντας το επιχείρημα του παραγκωνισμού της επαρχίας του. Είναι επίσης γνωστή η επιστολή παραίτησης που είχε στείλει στην Πινδάρου ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για παραγκωνισμό της περιοχής.
 
 
Απ’ εκεί και πέρα πιο ενισχυμένη θα πρέπει να θεωρείται και η παρουσία του ΔΗΣΥ στο κυβερνητικό σχήμα. Ο εκ των αντιπροέδρων του, Νίκος Νουρής αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γιάννης Καρούσος εξελέγη δήμαρχος Αγίας Νάπας με τις ψήφους του ΔΗΣΥ. Ενεργοί συναγερμικοί είναι επίσης και ο Κυριάκος Κούσιος ως νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Παναγιώτης Σεντόνας ως αναπληρωτής.
 
Απ’ εκεί και περά, χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι το ανακάτωμα της τράπουλας και οι μετακινήσεις προσώπων. Του Πρόδρομου Προδρόμου, της Κλέλιας Βασιλείου, αλλά και του Κώστα Χαμπιαούρη. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να τους αξιοποιήσει από κάποιο άλλο πόστο. Θα μπορούσε ωστόσο να ερμηνευθεί και ως δυστοκία ριζικής ανανέωσης της Κυβέρνησης. Αυτό το στοίχημα, εκ πρώτης, δεν φαίνεται να το κερδίζει ο Νίκος Αναστασιάδης. Πιθανότατα, ωστόσο, να περιμένει για τον δεύτερο γύρο ανασχηματισμού, ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης γνωστό ότι, εντός των επόμενων μηνών και αφού διευθετηθούν κάποια σημαντικά ζητήματα, αποχωρεί από το υπουργείο Ενέργειας ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Εκτός βέβαια, εάν ο Πρόεδρος ζητήσει από τον υπουργό του να παρατείνει την παραμονή του στο υπουργείο Ενέργειας λόγω των κρίσιμων εξελίξεων.
 
Η γνωστοποίηση του ανασχηματισμού έγινε χθες λίγο πριν το μεσημέρι με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενασκώντας τις δυνάμει του Συντάγματος εξουσίες του αποφάσισε όπως προχωρήσει σε ανασχηματισμό της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου» αναφέρεται. 
 
Με βάση τις αποφάσεις του Προέδρου:
 
» Yπουργός Οικονομικών: διορίζεται ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. 
» Υπουργός Εσωτερικών: διορίζεται ο μέχρι σήμερα βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Νουρής. 
» Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας: διορίζεται ο μέχρι σήμερα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου. 
» Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: διορίζεται ο μέχρι τώρα δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος. 
» Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναλαμβάνει ο δικηγόρος Κυριάκος Κούσιος.
» Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: διορίζεται ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Παναγιώτης Σεντώνας. 
 
Σημειώνεται ακόμα ότι μέσα στο ίδιο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε τον διορισμό: 
 
» Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων: του Κώστα Χαμπιαούρη και
» Επιτρόπου Περιβάλλοντος: της Κλέλιας Βασιλείου 
 
 
Αύριο οι υπουργοί, Τετάρτη οι επίτροποι
 
Η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών θα γίνει αύριο, ενώ οι νέοι επίτροποι αναλαμβάνουν καθήκοντα την Τετάρτη. Ως εκ τούτουμ η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει υπό τη νέα του σύνθεση.
 
Στην ανακοίνωση της Προεδρίας, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του για τη συνεργασία και το δημιουργικό έργο των απερχόμενων υπουργών κας Βασιλικής Αναστασιάδου και Κώστα Χαμπιαούρη, καθώς και της μέχρι τώρα Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου και του πρόσφατα παραιτηθέντα Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Γιαννάκη Παπαδούρη. 
 
Ειδική αναφορά σε Χάρη
Ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντάς του τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για το έργο που επιτέλεσε. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι «σχολιάζοντας τις πολύ θετικές επιδόσεις της οικονομίας και τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις θερμές ευχαριστίες μου στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, έναν από τους στενότερους συνεργάτες μου, για το έργο που έχει επιτελέσει τόσα χρόνια στη νευραλγικής σημασίας θέση του υπουργού Οικονομικών, οδηγώντας την οικονομία από τη βαθιά κρίση στην ανάπτυξη. Εύχομαι στον κ. Γεωργιάδη κάθε επιτυχία στη νέα πορεία του».