To Top
23:57 Δευτέρα
21 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κατηγορούμενος για προσηλυτισμό ο Εφραίμ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Κατηγορούμενος για προσηλυτισμό ο Εφραίμ
  12 Οκτωβρίου 2017, 11:41 πμ  

Ύστερα από τον Μητροπολίτη Λεμεσού ο οποίος κατηγορήθηκε για προσηλυτισμό ενήλικα στο μοναχισμό, τώρα κατηγορείται και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για άλλη υπόθεση προσηλυτισμού.
 
Ο πατέρας του νεαρού που οδηγήθηκε στο μοναχισμό υποστηρίζει με αγωγή του ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού σε συνεννόηση με τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου Εφράιμ άσκησαν ηθική βία σε νεαρό με σκοπό να τον προσηλυτίσουν στο μοναχισμό κάτι το οποίο είμαι ασυμβίβαστο, όπως υποστηρίζει, με το δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής του πατέρα. Κι αυτό επειδή του απέκοψαν την επαφή και την επικοινωνία με το παιδί του, το οποίο απομάκρυναν από την οικογένεια του στο πλαίσιο καταπιεστικών και μεσαιωνικών κανόνων που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πατέρα, εφαρμόζουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
 
Με βάση τον ισχυρισμό του πατέρα, ο γιος του εξαναγκάσθηκε από τους χειραγωγούς του, όπως τους αποκαλεί, να εγκαταλείψει τις σπουδές του που αποτελούσαν προσωπική του επιλογή, και να εισέλθει μυστικά στη Μονή Βατοπεδίου.
 
Ο πατέρας, προτού καταχωρήσει αγωγή αποτάθηκε σε όλες τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Πρόεδρο Δημοκρατίας, Γενικό Εισαγγελέα, Υπουργό Εξωτερικών, Επίτροπο Διοικήσεως, τον Αρχιεπίσκοπο) καθώς και στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας (Πρόεδρο Βουλής, Συνήγορο του Πολίτη, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Διοικητή του Αγίου Όρους) στον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και στον Ευρωπαίο  Διαμεσολαβητή. Οι περισσότεροι από τους αρμοδίους απάντησαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να εξετάσουν τις καταγγελίες και ορισμένοι απέφυγαν να απαντήσουν, οπόταν έκρινε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την προσφυγή ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 
Σημειώνεται, ότι προσφυγή εκκρεμεί και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγε ο πατέρας από τον Απρίλιο του 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πατέρας του νεαρού είχε προσφύγει και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μαζί με άλλους γονείς καταγγέλλοντας προσηλυτισμό των παιδιών τους. Οι γονείς υποστηρίζουν πως «για τον προσηλυτισμό των παιδιών τους χρησιμοποιήθηκαν διάφορες  απαράδεκτες μέθοδοι όπως η πλύση εγκεφάλου , άσκηση πίεσης, ο έλεγχος του μυαλού κλπ».
 
Οι γονείς είχαν υποστηρίξει παλαιότερα ότι υπάρχει κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιεί μεθόδους που χρησιμοποιούν και διάφορες αιρέσεις με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια να εξαναγκαστούν πολλοί νέοι, κυρίως φοιτητές και επιστήμονες, να ενταχθούν σε μονές. Σύμφωνα πάντα με τους γονείς,  το κύκλωμα επιστρατεύει μοναχούς για τις μονές Βατοπεδίου, Μαχαιρά, Αγίου Ηρακλειδίου, Τρικουκιάς και Μέσα Ποταμού.
 
Σε παλαιότερη δήλωση τους οι γονείς υπεστήριξαν ότι: «Τα παιδιά τους έχουν εξαναγκασθεί να δώσουν το μοναχικό όρκο ο οποίος περιλαμβάνει δέσμευση  παραμονής στη μονή μέχρι θανάτου και υπακοής μέχρι της τελευταίας πνοής στον ηγούμενο. Ο μοναχικός όρκος, σε συνδυασμό  με την αρρωστημένη υπακοή και τακτική ανακριτική εξομολόγηση που ακολουθείται, στην ουσία μετατρέπει τα μοναστήρια σε πνευματικές φυλακές υψίστης ασφαλείας που  αποκλείουν έστω και οποιαδήποτε σκέψη από τους μοναχούς για επιστροφή στις οικογένειες τους».
 
Σύμφωνα πάντα με τους γονείς, οι μονές που ελέγχει το κύκλωμα επιβάλλουν τις πιο κάτω απαγορεύσεις και περιορισμούς στους μοναχούς και στις οικογένειες τους:
 
-Απαγόρευση οποιασδήποτε επικοινωνίας των μοναχών με τις οικογένειες τους.
 
-Απαγόρευση στους μοναχούς να επισκεφθούν τους γονείς τους, έστω και αν αυτοί είναι ετοιμοθάνατοι.
 
-Απαγόρευση στους μοναχούς να παραστούν στις κηδείες των γονιών τους.
 
-Έλεγχος και λογοκρισία της αλληλογραφίας των μοναχών με τους γονείς τους.
 
-Επιτρέπεται στους γονείς των μοναχών να τηλεφωνούν στα παιδιά τους μόνο κάθε τρεις μήνες και αυτό κάτω από την παρακολούθηση της μονής.
 
Τέλος, οι γονείς ζήτησαν από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να πάρουν μέτρα για την απελευθέρωση των παιδιών τους.
 
Όπως είναι γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται δίκη για προσηλυτισμό  με κατηγορούμενους το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, τον Ηγούμενο Μαχαιρά Επιφάνειο, τη Μονή Μαχαιρά, την Εκκλησία της Κύπρου και το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, επειδή υπέβαλαν το παιδί τους σε πλύση εγκεφάλου προσηλυτίζοντας  στο μοναχισμό, είτε γιατί δεν απέτρεψαν  τις πιο πάνω εξελίξεις.

Έντονη διαμαρτυρία του πατέρα
 
Ο πατέρας του μοναχού κ. Ανδρέας Νεάρχου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του διότι σήμερα που ορίστηκε η έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης, ταξίδεψε από την Πάφο στη Λευκωσία, όπου και πληροφορήθηκε ότι η δίκη αναβάλλεται για το Μάιο του 2018.

Ανέφερε επίσης πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης η οποία καταχωρήθηκε τον Απρίλιο του 2010. Η δικαιολογία ότι υπάρχουν υποθέσεις που προηγούνται δεν μας ικανοποιεί, είπε ο κ. Νεάρχου ο οποίος πρόσθεσε, πως υποθέσεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα έπρεπε να τυγχάνουν προτεραιότητας.  Δεν μιλάμε για συνοριακή διαφορά που μπορεί να αντιμετωπιστεί και την επόμενη χρονιά, ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεγαλώνουμε, έχουμε τις ασθένειες μας και ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος, μας, πρόσθεσε ο κ. Νεάρχου.

Όπως είπε, πρόσφατα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παραπονούμενος για την καθυστέρηση που παρατηρείται. Η κατάσταση που επικρατεί πλήττει πρωτίστως την κυπριακή δικαιοσύνη, είπε ο κ. Νεάρχου. Τέλος ανέφερε ότι θα προσφύγει στα αρμόδια σώματα της ΕΕ τα οποία θα ενημερώσει για την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει.
 

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.