Ιστορικό, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Απόσταγμα Ζωής. Επιστολές – Κείμενα – Αρθρογραφία»

1 Επιμεληθήκατε ένα βιβλίο του αείμνηστου Φώτου Ια. Φωτιάδη; Το βιβλίο «Απόσταγμα Ζωής. Επιστολές – Κείμενα – Αρθρογραφία», με πρόλογο του καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη και δική μου επιμέλεια, είναι μια ανθολόγηση από τα εκατοντάδες κείμενα που έγραψε στη μακρά ζωή του ο Φώτος Ια. Φωτιάδης (1920-2018) και δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες ή περιοδικά, ομιλίες και διαλέξεις που εκφώνησε και συνεντεύξεις του σε διάφορα έντυπα. 

2 Και το περιεχόμενο του βιβλίου; Τα 105 κείμενα του βιβλίου έχουν κατατμηθεί σε επιμέρους θεματικές ενότητες, ξεκινώντας με τις κοινωνικές παρεμβάσεις του συγγραφέα, όπου περιλαμβάνονται και δύο άρθρα της δεκαετίας του 1940, αλλά και ανέκδοτα κείμενά του για τη γνωριμία και τις φιλικές του σχέσεις με τους ποιητές Δημήτρη Λιπέρτη και Κώστα Μόντη. Ακολουθούν κεφάλαια με άρθρα του για την οικονομία, την ανάπτυξη, μια ενότητα με επιλεγμένες συνεντεύξεις του και το κεφάλαιο για τις παρεμβάσεις του για το Κυπριακό, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του τόμου. Το «Απόσταγμα ζωής» κλείνει με το κεφάλαιο «Νεκρολούλουδα», όπως ήθελε ο αείμνηστος συγγραφέας του. Αυτό περιλαμβάνει από καρδιάς τελευταίους αποχαιρετισμούς σε αγαπημένα του πρόσωπα, συγγενικά και φιλικά.

3 Τι κομίζει ο αναγνώστης; Το βιβλίο αποτελεί πανόραμα της συνολικής προσφοράς σε ποικίλους τομείς της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας και στο εθνικό μας πρόβλημα, ενός σπουδαίου ανθρώπου του κυπριακού επιχειρείν, του Φώτου Φωτιάδη. Και έναν καθρέπτη της αγάπης του για την Κύπρο. 

4 Πότε θα γίνει η παρουσίαση; Στο κινηματοθέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19.00.  

5 Τι διαφορετικό θα έχει η βιβλιοπαρουσίαση; Πέρα από την παρουσία και χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και καθηγητή Μπαμπινιώτη, το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει τη μορφή φιλολογικού μνημόσυνου για τον αείμνηστο Φώτο Φωτιάδη, που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2018. Σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, που θα διατίθεται τη βραδιά της παρουσίασης σε χαμηλή τιμή, θα προσφερθούν στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. 

[email protected]