ΟΣΟΙ θεωρούν πως η Τουρκία μπλοφάρει τότε ζουν σε ψευδαισθήσεις. Ή καλύτερα προτιμούν να βιώνουν μια ψευδαίσθηση παρά να αντικρίσουν την πραγματικότητα, η οποία δεν είναι άλλη παρά αυτή που βιώνουμε καθημερινά. Η Τουρκία πλέον έχει περάσει από τις ρητορικές εξάρσεις και τις απειλές στην πράξη. Προχωρεί σε παράνομες συμφωνίες, οι οποίες θεωρεί ότι τις… επιτρέπουν να προχωρεί στην υλοποίηση των επεκτατικών της ενεργειών. 
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάσθηκε προ ημερών από τηλεοράσεως και εξήγησε με χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της κατοχικής δύναμης. Στους χάρτες καθορίζει θαλάσσια σύνορα όπως ο Ερντογάν τα θέλει και εξήγγειλε τα επόμενα βήματα. «Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό… Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις», ανέφερε.
ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο τι επιδιώκει η κατοχική Τουρκία. Είναι σαφές πως προχωρεί χωρίς αναστολές και ενδοιασμούς στην επιβολή νέων τετελεσμένων στην ευρύτερη περιοχή. Η επιβολή διά της ισχύος αποτελεί το βασικό, το μοναδικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί η Άγκυρα. 
ΣΤΗ Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα τεθούν τα ζητήματα σε σχέση με το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Λιβύη. Θα αναμένουμε από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσει συλλογικά και αποτελεσματικά. Στην πράξη και όχι στα λόγια και στις εξαγγελίες. Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας έχουν προετοιμάσει το έδαφος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, με τις επαφές και τις παρεμβάσεις τους.  Είναι προφανές από τις δηλώσεις του κ. Δένδια ότι θα επιδιωχθούν κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας. Τούτο προφανώς και θα χρειαστεί χρόνο, εάν λάβουμε υπόψη μας πως εκείνες οι κυρώσεις που έχουν υιοθετηθεί από την ΕΕ για τις τουρκικές παράνομες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμη δεν έχουν εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης. 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν το πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Είναι μια δυνατότητα και ένα εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Να αξιοποιηθεί ώστε να έχει αποτέλεσμα, να προκληθεί κόστος στην Τουρκία, τόσο ώστε να αναγκασθεί να αναθεωρήσει την επιθετική τακτική της και να σταματήσει την υλοποίηση της επεκτατικής της πολιτικής. 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της τουρκικής επεκτατικής τακτικής είναι λάθος και θα έχει επιπτώσεις, τις οποίες θα βιώσουμε στη συνέχεια. Την ίδια ώρα κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η Άγκυρα με πρακτικές της κατευναστικής πολιτικής προσέγγισης όχι μόνο δεν θα αποδώσει, αλλά θα αποθρασύνει την Άγκυρα. 
ΕΧΕΙ συνεπώς σημασία να τεθούν όλοι οι παράμετροι των τουρκικών ενεργειών και να πεισθούν και οι εταίροι μας πως αυτή η τακτική της Άγκυρας δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.