Το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης υποχώρησε απότομα και, μάλιστα, περισσότερο από το αναμενόμενο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς η εμπιστοσύνη υποχώρησε μεταξύ των εταιρειών και των καταναλωτών, οι οποίοι είναι επίσης επιφυλακτικοί απέναντι στις τάσεις των τιμών τους επόμενους μήνες.

Ο μηνιαίος δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 93,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 97,3 τον Αύγουστο, σε σύγκριση με πτώση στις 95,0 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι υπέρ αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες

Η εμπιστοσύνη φαίνεται ότι μειώθηκε σε όλους τους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου, αλλά και μεταξύ των καταναλωτών , έδειξαν τα στοιχεία της Επιτροπής, την ώρα που αυξάνονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε όλους τους τομείς.

Η πτώση του κλίματος ήταν πιο έντονη μεταξύ των κατασκευαστών και των καταναλωτών, με τους διευθυντές του κλάδου να μειώνουν τις προσδοκίες τους για μελλοντική παραγωγή και εξαγωγές.

Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών υποχώρησε στις -28,8 μονάδες από -25,0, καθώς οι καταναλωτές ανέμεναν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες και προβλέπουν περικοπές στα σχέδιά τους για μεγάλες αγορές.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς που συμμετείχαν στην έρευνα, μετά την πτώση τους προηγούμενους μήνες, παρά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταπολεμήσει το πρόβλημα των τιμών μέσω πολλαπλών αυξήσεων επιτοκίων.

Πηγή: Capital.gr