Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί στενά το θέμα της σπατάλης τροφίμων, το οποίο προβληματίζει έντονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως προτεραιότητα. Η ΟΕΒ, θέλοντας να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση της σπατάλης τροφίμων στις κυπριακές επιχειρήσεις, διενήργησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έρευνα για την καταγραφή́ των προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων. Η έρευνα στόχευε στους τομείς της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Life FOODPrint κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022. 

Μέσα από την 2η έρευνα φάνηκε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τα αποτελέσματα της 1ης έρευνας, τους σημαντικούς ορισμούς των οργανικών αποβλήτων, της κομποστοποίησης, της ημερομηνίας λήξεως και της ανάλωσης κατά προτίμηση. Η κατανόηση και εμπέδωση των συγκεκριμένων ορισμών θεωρείται πάρα πολύ σημαντική καθώς η παρερμήνευση τους οδηγεί στην απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων βρώσιμων τροφίμων αλλά και στη λήψη λανθασμένων πρακτικών και διαδικασιών κομποστοποίησης. 

Επιπρόσθετα, μέσα από τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας διαφάνηκε ότι υπάρχει αισθητή μείωση στον αριθμό των γευμάτων που πετάγονται, σε σχέση με αυτά της 1ης έρευνας. Η συγκεκριμένη μείωση προήλθε από διάφορες καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από τις επιχειρήσεις. Σημαντικός παράγοντας στη μείωση του αριθμού των γευμάτων που πετάγονταν από τις επιχειρήσεις αποτέλεσε και ο οδηγός καλών πρακτικών για μείωση της σπατάλης τροφίμων, που εκδόθηκε από την ΟΕΒ. Διάφορες καλές πρακτικές που προτάθηκαν μέσω του οδηγού και υιοθετήθηκαν από τις επιχειρήσεις είναι, η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δίνουν το φαγητό που απομένει από τον πελάτη στον πελάτη σε πακέτο take away, η δωρεάν παραχώρηση των άθικτων γευμάτων σε κοινωνικά παντοπωλεία ή η διάθεσή τους για κατανάλωση από ζώα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας, αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετείχαν έχουν επισημάνει ότι οι κυριότεροι παράγοντες για να επιτευχθεί μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις είναι, η αλλαγή  της κουλτούρας του καταναλωτή (όπως για παράδειγμα να παραγγέλνει όσα θα καταναλώσει ή να παίρνει μαζί του το φαγητό που δεν έχει καταναλώσει στο εστιατόριο), η σωστή φύλαξη των τροφίμων και η εύρεση έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο.

Η ΟΕΒ, θέλοντας να ενισχύσει τις κυπριακές επιχειρήσεις ως προς την ευαισθητοποίηση του προσωπικού στα θέματα σπατάλης τροφίμων και σωστής αξιοποίησης των πρώτων υλών, προχώρησε στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και απευθύνονταν σε στελέχη και επαγγελματίες των επιχειρήσεων του τομέα της Φιλοξενίας, Εστίασης και Τροφοδοσίας Τροφίμων. Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια συμμετείχαν πέραν των 100 επαγγελματιών του τομέα αυτού.

Πέραν των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, η ΟΕΒ διοργανώνει διαγωνισμό για επιβράβευση των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πρώτων υλών. Επιπρόσθετα, μέσα από το διαγωνισμό δίνεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ανταλλάξουν εμπειρίες, τεχνογνωσία και διάφορες πρακτικές για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των πρώτων υλών και τον εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν στην ΟΕΒ. Σημειώνεται ότι η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο διαγωνισμό είναι η 31η Οκτωβρίου 2022. 

* Λειτουργός, Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)