Αν έχετε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινάτε το ταξίδι του Σίσσυφου. Μόλις χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, αρχίζετε να σκαρφαλώνετε το βουνό, κυλώντας τον βράχο μέχρι την κορυφή του, για να τον βρείτε την επόμενη μέρα ξανά στα πόδια σας. Μια μοναχική και εξουθενωτική μάχη με το αδύνατο. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που φροντίζει να αυξάνει το βάρος του βράχου κάθε χρόνο και να κάνει το βουνό να φαίνεται ακόμη ψηλότερο…

Σε αυτό τον αποκαρδιωτικό αγώνα, ο οποίος φαντάζει άσκοπος τις περισσότερες φορές, θα έχετε βιώσει, μεταξύ άλλων, την προκατάληψη και την αρνητική ομαδοποίηση του παιδιού σας από εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες. Ήταν εύκολο να το κατατάξουν στην κατηγορία “αδιάφορα και τεμπέλικα” ή στην άλλη με τα “ανεπίδεκτα μαθήσεως και απροσάρμοστα”. Αν μάλιστα, λόγω ακριβώς των μαθησιακών δυσκολιών του, στο λύκειο επέλεξε την Ομάδα Προσανατολισμού Πέντε, τον εμπορικό κλάδο, όπως τον λέγαμε στα δικά μας σχολικά χρόνια, τότε η κατηγοριοποίηση είναι σχεδόν αυτονόητη. Το παιδί «του Εμπορικού» είναι στοχοποιημένο πριν καν ανοίξει το στόμα του. 

Η καθηγήτρια της Μουσικής θα το βαθμολογήσει με 10 επειδή «έχει ύφος» κι ας της έχει παραδώσει την εργασία του. Ήταν ελλιπής, δεν είχε συνοχή, έδειχνε πρόχειρη και με τη φράση «δεν δούλεψες αρκετά» θα του σβήσει με μια μονοκονδυλιά αυτό που για τα δικά του μέτρα ήταν υπερπροσπάθεια. Ο μαθηματικός διακρίνει “συσσωρευμένες ελλείψεις και κενά” και ο φιλόλογος θα σας εξηγήσει ότι δεν μπορεί να του βάλει καν τη βάση στο βαθμό. Ο ψυχολόγος μίλησε για «χαμηλή αυτοπεποίθηση» κι εσείς πονάτε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο στο στομάχι κάθε φορά που το παιδί σας είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει και επιβεβαιώνεται.

Κι εκεί έρχεται μια ιστορικός… Επειδή απάντησε τις ερωτήσεις της και είχε λίγες γενικές γνώσεις για το θέμα του μαθήματος, αποφάσισε να του βάλει 20 στο προφορικό και να του πει ότι «είναι καταπληκτικός». Εσείς ξέρετε ότι δεν ήταν καταπληκτικός και σίγουρα άφησε πίσω τις μισές πληροφορίες. Εκείνη όμως ήταν αποφασισμένη να του αλλάξει “κουτί” και να τον τοποθετήσει σε εκείνο με τους ανθρώπους που έχουν αξία. Κι εκείνος επέστρεψε στο σπίτι “πετώντας” εκείνη τη μέρα για να σας δηλώσει ότι η Ιστορία είναι το αγαπημένο του μάθημα. 

Αν είστε εκπαιδευτικοί σε τάξη με δύσκολα παιδιά, προσπαθήστε να ενημερωθείτε καλύτερα για τις μαθησιακές δυσκολίες, ασχέτως αν το υπουργείο δεν σας υποχρεώνει να το κάνετε. Ή, αν μη τι άλλο, μπείτε χωρίς να φορέσετε τις παρωπίδες που θα βρείτε έξω από την τάξη με τα παιδιά “της στήριξης”. Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό από τις αποβολές, τις φωνές και τις προσβολές. Ίσως αποτελέσει και για σας μια νέα πρόκληση, ίσως σας δώσει κίνητρο κι ακόμη να ανακαλύψετε κάτι καινούριο. Όπως το πόσο δυνατά αγαπούν τα “προβληματικά” παιδιά.  

Αγαπητοί γονείς του παιδιού με μαθησιακή δυσκολία… Θύματα προκατάληψης και στοχοποίησης υπήρξατε κι εσείς… Όταν προσπαθήσατε να μιλήσετε στην καθηγήτρια των Μαθηματικών για τη «δυσαριθμισία», όταν προσεγγίσατε τον διευθυντή για να εξηγήσετε τι σημαίνει «διάσπαση της προσοχής», όταν πήγατε στην πολυθεματική του σχολείου προσπαθώντας να πείσετε ότι είναι φιλότιμος και λειτουργεί καλύτερα με την ενθάρρυνση. Είστε «η μάνα που τον καλύπτει», «εσείς τον καταστρέφετε γιατί δεν τον πειθαρχείτε», είναι απλά «κακομαθημένος, βρίσκει δικαιολογίες και επαναπαύεται». Πάτε στο σπίτι και αμφιβάλλετε για τα πάντα. Σίγουροι πως έχουν δίκιο. 

Αν είστε γονιός αυτού του παιδιού, που σας βγάζει την ψυχή και σας αναγκάζει να τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στο σχολείο και να τα ακούτε από μια βλοσυρή υποδιευθύντρια για «τα θέματά του», μη μασάτε. Μην υποκύψετε στον πειρασμό να είστε αρεστοί στον κάθε γραφειοκράτη της παιδείας. Μην χαριστείτε ούτε στους «δύσκολους» εκπαιδευτικούς, ούτε στους «προβληματικούς» δεινόσαυρους του υπουργείου Παιδείας. Υπερασπιστείτε το παιδί σας. Κανείς άλλος δεν θα το κάνει.