Τις αντιδράσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την έκρηξη της γέφυρας στη Κριμαία, προσπαθούν να προβλέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για σήμερα Δευτέρα.

Η έκρηξη της βασικής γέφυρας που συνδέει Κριμαία με Ρωσία θεωρήθηκε σημαντική αποτυχία ασφαλείας για τη ρωσική πλευρά και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα απαντήσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Σφίγγα ο Πεσκόφ

Το συμβούλιο αποτελείται από κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, επιφορτισμένο με τον συντονισμό των θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η «τρομοκρατική πράξη» απέναντι στη γέφυρα μπορεί να απαντηθεί με πυρηνικά όπλα, είπε ότι η ερώτηση είχε τεθεί με εσφαλμένο τρόπο, εντούτοις για «επικίνδυνη στιγμή» κάνουν λόγο τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, εκτιμώντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ερμηνεύει ως «προσωπική προσβολή» την προσπάθεια ανατίναξης της γέφυρας, όπως υπογραμμίζει το CNN.

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε εάν η κατάσταση στη γέφυρα της Κριμαίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα», δήλωσε.

Όπως αναφέρει το TASS, ο Πούτιν πραγματοποιεί συνήθως συναντήσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε εβδομαδιαία βάση.

Τι έδειξε η έρευνα των Ρώσων

Η Επιτροπή που είχε ορίσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την έκρηξη στην Κριμαία, ανέφερε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με το RT India στο Telegram, ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η έκρηξη σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε στη συνέχεια ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία» είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

Η Ρωσία λέει ότι τα τρένα κινούνται και πάλι πάνω από την κατεστραμμένη γέφυρα της Κριμαίας

Η κυκλοφορία των επιβατικών και εμπορευματικών τρένων μέσω της μοναδικής γέφυρας που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία συνεχίζεται και πάλι, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας στο Telegram. Η γέφυρα καταστράφηκε εν μέρει το Σάββατο από έκρηξη βόμβας.

Η γέφυρα, κρίσιμη για το Κρεμλίνο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών του στην Κριμαία και στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, άνοιξε ξανά λίγες ώρες μετά τη μερική κατάρρευσή της.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διέλευση οχημάτων μέσω των άλλων δύο οδοστρωμάτων της γέφυρας συνεχίζονται αλλά η χωρητικότητα θα είναι σοβαρά υποβαθμισμένη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση στο Twitter.

Το οχηματαγωγό Lavrentiy έφτασε στο λιμάνι του Κερτς στη Μαύρη Θάλασσα για να βοηθήσει με τις μεταφορές επιβατών και αυτοκινήτων μετά την έκρηξη του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών. Ένα άλλο πλοίο ξεκίνησε τις μεταφορές νωρίτερα την Κυριακή και το υπουργείο δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει περισσότερα.

philenews / in.gr