To Top
02:59 Τετάρτη
21 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Σε σχολείο δουλεύει συνεργός σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε σχολείο δουλεύει συνεργός σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2017, 6:09 μμ

Γυναίκα υπάλληλος σε σχολική εφορεία, η οποία, σύμφωνα με απόφαση Δικαστηρίου, είχε εμπλοκή, συνέργεια και συμμετοχή στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης, εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση της και να έρχεται σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά του σχολείου. Ο σύζυγος της καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης –για τη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης– στις 23/12/2016 από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Σχεδόν 11 μήνες μετά, η εν λόγω υπάλληλος, που φρόντισε, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις του συζύγου της, παραμένει στη θέση της στη σχολική εφορεία. Το απαράδεκτο και καταδικαστέο από κάθε άποψη γεγονός, έθεσε ενώπιον του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Ζήτησε την άμεση απομάκρυνση της συγκεκριμένης υπαλλήλου από τη θέση της, υποδεικνύοντας στον υπουργό Παιδείας πως έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα παιδιά του εν λόγω σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα η υπάλληλος σχολείου για κακοποίηση ανηλίκου

Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας στην οποίαν εργάζεται η συγκεκριμένη υπάλληλος, σηκώνει τα χέρια ψηλά, αναφέροντας σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, που ζήτησε εξηγήσεις, ότι δεν νομιμοποιείται να την απομακρύνει από τα καθήκοντά της, διότι δεν υπάρχει καταδίκη ή έστω καταγγελία που να εκκρεμεί εναντίον της, μετακυλώντας, παράλληλα, την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας. 

Πάντως, είναι απορίας άξιον κατά πόσο οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο είναι ενήμεροι για την εμπλοκή της υπαλλήλου της σχολικής εφορείας στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εάν ναι, ποια ήταν η αντίδραση τους για να συνεχίζει η συγκεκριμένη υπάλληλος να βρίσκεται στη θέση της ανάμεσα στα παιδιά τους. 

Άμεση απομάκρυνση 

Ειδικότερα, σε επιστολή της ημερομηνίας 2/10/2017 προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, υποδεικνύει τα εξής σε σχέση με την υπόθεση, χωρίς να δημοσιεύουμε τα ονόματα των εμπλεκομένων για προστασία του θύματος: «Η περίπτωση αφορά την καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας εναντίον του ΧΧΧ για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης της ανήλικης ΧΧΧ, με την οποία το Δικαστήριο αναγνωρίζει την εμπλοκή, συνέργεια, ανοχή και συμμετοχή της συζύγου του ΧΧΧ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας, είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές Αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

Δεδομένου ότι η ΧΧΧ εξακολουθεί να εργάζεται σε εκπαιδευτικό χώρο όπου φοιτούν παιδιά, θεωρώ υποχρέωση σας να προχωρήσετε στην άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των παιδιών. Εάν μετά από αξιολόγηση και προσδιορισμό του συμφέροντος πρωταρχικά των παιδιών, σε συλλογικό επίπεδο, προκύψει ότι είναι αναγκαίος ο τερματισμός της απασχόλησης του εν λόγω προσώπου, έχω την άποψη, ότι το κατά πόσο θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση και από ποιον θα πρέπει να καταβληθεί, δεν θα έπρεπε να θεωρείται καθοριστικός παράγοντας δεδομένου ότι εκείνο που πρωταρχικά πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το συμφέρον των παιδιών».

Αδυνατεί να λάβει μέτρα η Σχολική Εφορεία

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της συγκεκριμένης Σχολικής Εφορείας, ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που 11 μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση, η συγκεκριμένη υπάλληλος εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση της και ειδικότερα, μέσα σε ένα χώρο με παιδιά, παρά τις αναφορές του Δικαστηρίου ότι είχε εμπλοκή, συνέργεια και συμμετοχή στη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 1/11/2017, προς τον κ. Περδίκη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Έχουμε λάβει τόσο τη δική σας επιστολή όσο και της κ. Κουρσουμπά, τις οποίες έχουμε μελετήσει και πραγματικά, λυπούμαστε που είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην πράξουμε αυτό το οποίο θεωρούμε ηθικά σωστό, με βάση το τί καταγράφεται στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ημερομηνίας 25/11/2016. Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης και κατόπιν νομικής συμβολής που έχουμε λάβει από τους νομικούς μας συμβούλους, φαίνεται ότι δεν έχουμε τα εφόδια για να πράξουμε αυτό το οποίο είναι ηθικά σωστό, κι αυτό πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα εσάς τους βουλευτές, οι οποίοι έχετε την εξουσία να ψηφίζετε νομοθεσίες. 

- Η Αστυνομία κατά ή περί το τέλος του 2012 ή και αρχές του 2013 διερεύνησε τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων. Καταχωρήθηκε ποινική υπόθεση μόνο εναντίον του συζύγου της ΧΧΧ υπαλλήλου της Σχολικής Εφορείας και όχι εναντίον της ιδίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε στις 25/11/2016 με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης στον ΧΧΧ στις 23/12/2016. Στην απόφαση του Δικαστηρίου, καταγράφεται και η συμπεριφορά της ΧΧΧ, η οποία κοινοποιήθηκε στη Σχολική Εφορεία από τους γονείς του θύματος και από πληροφορίες που έχουμε, ο φάκελος της υπόθεσης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία για διαπίστωση τυχόν ποινικών αδικημάτων από την ΧΧΧ. Δυστυχώς, μετά λύπης μας παρατηρούμε και εμείς, ότι μέχρι σήμερα, δηλαδή, 1/11/2017 και ένα χρόνο σχεδόν μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, δεν καταχωρήθηκε καμία ποινική υπόθεση εναντίον της ΧΧΧ ούτε και φαίνεται ότι θα γίνει κάτι τέτοιο από εδώ και εμπρός.

- Εμείς με τη σειρά μας, με όσα καταγράφονται στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, αποστείλαμε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας ως ήτο υποχρέωση μας για το τί θα έπρεπε να πράξουμε με την συγκεκριμένη υπάλληλο και το υπουργείο Παιδείας μας είπε, ότι το ίδιο ουσιαστικά δεν μπορεί να πάρει θέση αλλά να αποταθούμε στους νομικούς μας συμβούλους για το τι θα πράξουμε με τη συγκεκριμένη υπάλληλο. Αφού απευθυνθήκαμε στους νομικούς μας συμβούλους διαφάνηκε, ότι δυστυχώς δεν υπάρχει το νομικό υπόβαθρο στον Νόμο Περί Σχολικών Εφορειών και στις Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις που εκδίδονται με βάση τον συγκεκριμένο Νόμο, για την παραπομπή σε τυχόν πειθαρχική δίωξη της συγκεκριμένης υπαλλήλου και εάν προβούμε σε τέτοιες ενέργειες θα αναγκαστούμε στο τέλος της ημέρας, να καταβάλουμε και αποζημιώσεις σε τυχόν απόλυση της. Ενόψει τούτου, δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή παράνομη ενέργεια και έξω από τα πλαίσια του Νόμου.

- Αναμένουμε τη βοήθεια σας για την ψήφιση των κατάλληλων νομοθεσιών, μετά από αυτό το περιστατικό, αλλά και για να πιέσετε τη Νομική Υπηρεσία για καταχώρηση ποινικής υπόθεσης εναντίον της ΧΧΧ για να μπορέσουμε και εμείς, με τη σειρά μας, να κάνουμε αυτό το οποίο εσείς θεωρείτε ορθό. 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.