To Top
00:17 Παρασκευή
20 Απριλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν πλήρωνε ενοίκιο για 17 χρόνια
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν πλήρωνε ενοίκιο για 17 χρόνια
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2017, 9:57 πμ

Όλες οι στρεβλώσεις που άφησαν εκτεθειμένο το κράτος και ανήμπορο να ανακτήσει κρατικό τεμάχιο για το οποίο δεν κατεβλήθη ενοίκιο για 17 χρόνια και που το υποχρέωσαν τελικά να παραχωρήσει χώρο πρασίνου σε επιχειρηματία ο οποίος «φύτεψε» κτήριο στη θέση των δέντρων, αποκαλύφθηκαν χθες απ’ αφορμή συζήτηση σχετικού θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, το υπουργείο Εμπορίου αντί να εξασφαλίσει πρώτα διάταγμα έξωσης του επιχειρηματία ο οποίος δεν πλήρωνε ενοίκιο ούτε και χρησιμοποιούσε το υποστατικό που ο ίδιος ανήγειρε στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου, προκήρυξε προσφορά την οποία και κατακύρωσε στην εταιρεία του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, ο οποίος διαπίστωσε στη συνέχεια ότι δεν δικαιούτο να εισέλθει στο τεμάχιο και κατ’ επέκταση στο κτήριο, παρ’ ότι κατέβαλε €222.222 με βάση συμφωνία που υπεγράφη. 

Ο κ. Αγκαστινιώτης προειδοποίησε ότι θα καταχωρήσει αγωγή διεκδικώντας αποζημιώσεις για απολεσθέντα κέρδη κ.λπ. και πέτυχε να του επιστραφούν τα χρήματα και επιπλέον να του παραχωρηθεί χώρος πρασίνου περίπου 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Υπέβαλε αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής, αφού πολεοδομική δεν χρειαζόταν επειδή το τεμάχιο είναι βιομηχανικό, και εξασφάλισε την άδεια ύστερα από περίπου 17 μήνες, κάτι το οποίο επίσης φανερώνει τη γραφειοκρατία που επικρατεί. «Φανταστείτε πώς αισθάνονται οι ξένοι οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο», είπε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Ο τρόπος λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών, η ενοικίασή τους, η διαχείρισή τους και γενικά όλες οι πτυχές που τις αφορούν, θα αξιολογηθούν από ελεγκτικό οίκο με στόχο να επιτευχθεί ορθολογική αξιοποίησή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα οφειλόμενα ενοίκια ανέρχονται περίπου στα €7 εκατ. 

Το θέμα ενέγραψε προς συζήτηση ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, τονίζοντας πως «πρόκειται για περίπτωση σκανδαλώδους αποτυχίας του υπουργείου Εμπορίου να διαχειριστεί υπόθεση στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου, με αποτέλεσμα λόγω των λανθασμένων διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί, να παραχωρηθεί για βιομηχανική ανάπτυξη, τεμάχιο το οποίο είχε αναπτυχθεί ως δημόσιος χώρος πρασίνου, με εκατοντάδες θάμνους και δένδρα».

Ο Γενικός Ελεγκτής καθώς και βουλευτές καυτηρίασαν επίσης το γεγονός ότι στον κ. Αγκαστινιώτη παραχωρήθηκε τεμάχιο 8.000 τ.μ. τη στιγμή που ο ίδιος ζήτησε μόνο 5-6.000 τ.μ. Ο ίδιος υποστήριξε πως λόγω του σχήματός του δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του.

Εκ μέρους του υπουργείου Εμπορίου, ο Χρίστος Φωτιάδης ανέφερε ότι στις 6/5/1980 η κυβέρνηση εκμίσθωσε τεμάχιο 2.200 τ.μ. σε εταιρεία η οποία έκτισε εργοστάσιο βερνικιών (για υποδήματα). Η σύμβαση έληγε 30/5/2012 και δεν ανανεώθηκε επειδή η εταιρεία όφειλε ενοίκια 17 χρόνων που αντιστοιχούσαν σε €24.000 πλέον €3.600 για αποχετευτικά.

Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι το Υπουργείο οδήγησε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας στο δικαστήριο επανειλημμένα, αλλά εξακολουθούσε να μην πληρώνει. Το κτήριο ήταν εγκαταλειμμένο σε άθλια κατάσταση και ουδεμία δραστηριότητα παρατηρείτο επί χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2012 ο Υπουργός τον κάλεσε να παραδώσει το εργοστάσιο εντός 15 ημερών, οπόταν ο μισθωτής εξέφρασε προθυμία να καταβάλει τα οφειλόμενα.

Ο Υπουργός αποφάσισε να του δώσει δεύτερη ευκαιρία. Το οικόπεδο ήταν υποθηκευμένο σε τράπεζα, η οποία ήθελε να το πουλήσει. Και πάλι δεν ανταποκρίθηκε, οπόταν στις 29/5/2013 το Υπουργείο ζήτησε από την εταιρεία να απαντήσει κατά πόσον προτίθεται να καταβάλει τις οφειλές, αλλά για άλλη μια φορά ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε.

Στις 27/8/2013 το Υπουργείο έστειλε επιστολή στην εταιρεία ενημερώνοντάς την πως με βάση τις πρόνοιες της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών το τεμάχιο θα περιέλθει στις 23/9/2013 στην κυριότητα του κράτους. Επειδή ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε, εφαρμόστηκε άρθρο της σύμβασης για ανάκτηση, αλλά όταν λειτουργοί του Υπουργείου πήγαν επιτόπου διαπίστωσαν ότι κάποιος αντικατέστησε τις κλειδαριές.

Tρεις προσφορές για ξένο οχυρώνα

Προκηρύχθηκαν προσφορές και στις 2/2/2014 υπεβλήθησαν τρεις προσφορές €222.222 η πρώτη, €161.000 η δεύτερη και €126.000 η τρίτη.
Στις 22/6/2014 κατακυρώθηκε προφορά έναντι €222.222 και στις 2/6/2014 υπεγράφη το συμβόλαιο με τον κ. Αγκαστινιώτη. Στις 14/7/2014 ο (αρχικός) μισθωτής καταχώρησε αγωγή για να κηρύξει παράνομη τη διαδικασία ότι η πράξη ανάκτησης ήταν παράνομη και να απαγορεύσει την είσοδο στους νέους μισθωτές. Στις 17/7/2014 ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για έξωση του πρώην μισθωτή. 

Στις 26/8/2014 ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε πως η έξωση δεν υλοποιείται χωρίς δικαστικό διάταγμα.

Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι ο χώρος πρασίνου του προτάθηκε από το γ.δ. του υπουργείου Εμπορίου, νοουμένου ότι θα απέσυρε τις απαιτήσεις του για αποζημιώσεις, κάτι το οποίο και απεδέχθη. Το εμβαδόν του νέου χώρου ήταν 8.013 τ.μ σε σχέση με 2.154 τ.μ του προηγούμενου χώρου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ζήτησε άδεια οικοδομής από τον δήμο Στροβόλου η οποία εξεδόθη ύστερα από 17 μήνες, οπόταν άρχισε την ανέγερση του βιομηχανικού υποστατικού. Επειδή καθυστερούσαν οι διαδικασίες αγόρασε άλλο βιομηχανικό κτήριο έναντι €500.000 τη στιγμή που η αξία του ήταν €200.000 επειδή δεν μπορούσε να αναμένει άλλο.

 

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.