“Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό” παρακολουθεί την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο γιατροί του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ στη Λευκωσία, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Παράλληλα ζητά από την Πολιτεία, όπως την ανακαλέσει,” προστατεύοντας την ομαλή λειτουργία του  Μακάρειου Νοσοκομείου και κατ´ επέκταση την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στα παιδιά”.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση, χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στο έργο της Επιτροπής επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

“Με την αδρανοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, συναδέλφων με πολλά χρόνια αξιόλογης προσφοράς στον τομέα της υγείας των παιδιών και κομβικής σημασίας καθήκοντα, αναπόφευκτα επηρεάζεται η ασφαλής, εύρυθμη  και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς ολόκληρης της παιδιατρικής κοινότητας της Κύπρου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θάνατος 15χρονης: Σε τρίμηνη διαθεσιμότητα δύο γιατροί

“Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εξυπηρετούν καθημερινά, προγραμματισμένα και εκτάκτως, πολλά παιδιά με ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις που χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείας. Αν αναλογιστούμε δε τις διαχρονικές παθογένειες που παρατηρούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια και οι οποίες δεν διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας, το έργο τους αποτιμάται ως ακόμη σημαντικότερο. Η μέχρι σήμερα επιτυχής λειτουργία των κλινικών του Μακάρειου Νοσοκομείου οφείλεται πρωτίστως στη δουλειά και τον ζήλο όλων των συναδέλφων που τις υπηρετούν, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι συγκεκριμένοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι γιατροί που αντικαθιστούν τους δύο σε διαθεσιμότητα

“Ο δημόσιος τομέας της υγείας, με τις νευραλγικής σημασίας υπηρεσίες που παρέχει, θεωρούμε πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί και κάθε απόφαση που επηρεάζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του να τυγχάνει της δέουσας στάθμισης των κινδύνων που εγκυμονεί.  Δεν φαίνεται η Επιτροπή να επέδειξε την απαιτούμενη προσοχή στην παράμετρο αυτή”.

“Δεν είναι καθόλου ευδιάκριτο, το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την απόφαση αυτή, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως ο ιατρικός φάκελος της υπό εξέταση περίπτωσης, βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτικών αρχών. Η δίκαιη διερεύνηση της όποιας υπόθεσης αποτελεί απαίτηση κάθε νομιμόφρονα πολίτη αλλά η συγκεκριμένη απόφαση δεν φαίνεται να την διασφαλίζει. Ως εκ τούτου καλούμε την Πολιτεία όπως την ανακαλέσει, προστατεύοντας την ομαλή λειτουργία του  Μακάρειου Νοσοκομείου και κατ´ επέκταση την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στα παιδιά μας”.