Στις 4 Οκτωβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η ημέρα αυτή, σηματοδοτεί την αναγνώριση πως τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα, όπως προϋποθέτει η Συνθήκη της Ε.Ε. και πως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Η Αστυνομία Κύπρου και η Πυροσβεστική Δύναμη Κύπρου, τιμώντας την ημέρα αυτή, ανήρτησαν δημοσιεύσεις με ζώα τα οποία φροντίζουν εντός του χώρου τους και για τα οποία αισθάνονται υπερήφανοι. Φιλοζωικές οργανώσεις και το Κόμμα για τα Ζώα, προχώρησαν σε δικές τους ανακοινώσεις και εκδηλώσεις τιμώντας την ημέρα αυτή, αλλά και ο απλός κόσμος με αναρτήσεις του εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τα ζώα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με το κατοικίδιό του ή  κοινοποιώντας τη συνεισφορά του προς την προστασία και την ευημερία των ζώων γενικότερα.

Η κατ’ εξοχήν αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο της εφαρμογής της Νομοθεσίας και συγκεκριμένα του Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου είναι στην Κύπρο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Ωστόσο, καμιά ανακοίνωση δεν εκδόθηκε, καμιά εξαγγελία και καμιά αναφορά από την αρμόδια αυτή υπηρεσία. Αντιθέτως, κοινοποιήθηκε από συγκεκριμένη φιλοζωική οργάνωση στα ΜΜΕ, επιστολή προς τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, η οποία τον καλεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία, αφού διαπιστώθηκε από μέλη της οργάνωσης πως τα δοχεία σίτισης και πόσης των γάτων εντός του χώρου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είχαν απομακρυνθεί. Στην επιστολή τονίζεται πως οι γάτοι, μετά από συνεννόηση με τον Διευθυντή και τη συγκατάθεσή του, είχαν στειρωθεί και εξακολουθούν να φροντίζονται από την ίδια τη φιλοζωική οργάνωση με δαπάνες της τελευταίας, γεγονός που έχει διατηρήσει τον αριθμό τους σταθερό, ενώ τα σημεία σίτισης και πόσης είναι απομακρυσμένα από τα γραφεία στέγασης προσωπικού για να μη δημιουργείται οχληρία. Στην ίδια επιστολή, ο Διευθυντής καλείται να προστατέψει τα ζώα εντός του χώρου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και να μην προχωρήσει είτε ο ίδιος είτε ο υπάλληλος στην Υπηρεσία του, σε κακόβουλες πράξεις εναντίον των ζώων.

Φαίνεται δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν υπόνοιες πως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την προστασία των ζώων, ενεργεί κατά αντίθετο τρόπο. Φαίνεται αδύνατο να χωρέσει στον ανθρώπινο νου, το ενδεχόμενο ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να δίνει οδηγίες απομάκρυνσης των σημείων σίτισης ή πόσης των γάτων. Ιδιαίτερα, όταν αυτό θα προκαλούσε είτε τη στέρηση τροφής από τα ζώα με τρόπο ώστε να επηρεαστεί η υγεία και η ευημερία τους, είτε στην προσπάθεια των γάτων για εξεύρεση τροφής, την έκθεσή τους σε κινδύνους, όπως κτύπημα από αυτοκίνητο και άλλων κακουχιών.

Η νοοτροπία του Διευθυντή, διαφάνηκε με τις ενέργειές του, που κάθε άλλο παρά διαφύλαξαν την υγεία και την ευημερία του γάτου Μπέρτον. Τώρα, αμφισβητείται και με την καταγγελία της φιλοζωικής οργάνωσης κατά της προστασίας των γάτων εντός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, που τουλάχιστον στην εν λόγω Υπηρεσία, έπρεπε να είχαν διασφαλίσει, δίνοντας οδηγίες για τη στείρωση και τη φροντίδα των ζώων αυτών.

Ας ελπίσουμε πως, αυτή τη φορά, το κράτος δικαίου θα ακούσει…