Ο εφιάλτης επέστρεψε στις Καμάρες Λάρνακας, με τους κατοίκους της πολύπαθης οδού Φιλονόης, ν’ αναγκάζονται να τρέχουν για άλλη μία φορά να σώσουν ό,τι σώζεται, από τον ορμητικό χείμαρρο που πέρασε από την περιοχή τους. Σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ ζημιές υπέστησαν και σταθμευμένα οχήματα. 

Όταν τον Δεκέμβριο του 2014, πολλοί κάτοικοι της περιοχής κινδύνευσαν να πνιγούν, με κάποιους μάλιστα να βγαίνουν κολυμπώντας από τα σπίτια τους, οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν πάρα πολλές. Το 2016, σημειώθηκαν νέες πλημμύρες στην περιοχή και έγιναν νέες εξαγγελίες από το κράτος για αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, έκτοτε ελάχιστα έγιναν, με την οργή των κατοίκων να ξεχειλίζει. 

Το μεσημέρι της Δευτέρας, λόγω των καταρρακτωδών βροχών, πλημμύρισε για άλλη μία φορά ο κύριος δρόμος που οδηγεί στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού, στο ύψος των Καμάρων, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να καταλήξουν στην κατοικημένη περιοχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Η Μαρία Αρτέμη, είδε για τρίτη φορά το σπίτι της να πλημμυρίζει. Μιλώντας στον «Φ», δεν έκρυψε την αγανάκτησή της. «Εν ξέρουμε τι άλλο να κάμουμε. Εμπήκαν νερά από τρία σημεία του σπιτιού. Εκαταστραφήκαν τα έπιπλα, έχουμε ζημιές πάλι. Είμαστε θυμωμένοι. Εν γίνεται ο καινούριος δρόμος των Καμάρων να πλημμυρίζει και τόσα χρόνια να μην βρίσκουν λύση. Την προηγούμενη φορά ήταν ενάμιση μέτρο το νερό μέσα στο σπίτι». 

 

 

 

Λίγο πιο κάτω ένα άλλο πλημμυρισμένο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης του, Ανδρέας Κώστα, αναφέρει πως το υπόγειό του πλημμυρίζει για έκτη φορά. «Είναι πολύ δύσκολο αυτό που συμβαίνει και για μας και για τα παιδιά μας. Έπρεπε να κάνουν πιο ουσιαστικά έργα. Δεν κατάλαβαν πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, ρίχνει απρόσμενα μεγάλες ποσότητες βροχής. Πρέπει επίσης τα φρεάτια να καθαρίζονται συνεχώς. Αυτοί που κατασκεύασαν τον κύριο δρόμο πάντως, είναι άξιοι “θαυμασμού” για το πώς κατάφεραν να φτιάξουν ένα δρόμο που πλημμυρίζει πάντα». 

Με μια σκούπα στο χέρι, η Χρυστάλλα Παπαλλή, προσπαθούσε να σπρώξει το νερό που μπήκε στην αυλή της. «Στο παρά πέντε γλύτωσε το σπίτι μου. Είμαστε πολλά αγανακτισμένοι. Δεν γίνεται τη νύκτα όταν βρέχει να μην κοιμούμαστε και να στεκόμαστε στα παράθυρα να βλέπουμε έξω. Είναι απαράδεκτο. Τρέμει η ψυσιή μας. Εβάλαμε τα πράματα όλα πάνω στα κρεβάτια για να γλυτώσουμε. Εν γίνεται τούτη η κατάσταση. Πρέπει να κάμουν κάτι». 

Συνεργεία του Δήμου Λάρνακας έσπευσαν στην περιοχή για να καθαρίσουν τον δρόμο και να παράσχουν βοήθεια στους κατοίκους. Επί τόπου βρέθηκε και ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τη μη εκτέλεση των έργων που εξαγγέλθηκαν στην περιοχή. «Η περιοχή είχε σοβαρές πλημμύρες το 2014 και το 2016. Το έργο είναι έτοιμο και κάναμε πάρα πολλά διαβήματα για χρηματοδότηση και μας αγνοούν. Ας έρθουν εδώ να πουν στον κόσμο το γιατί. Τι να πω εγώ τώρα στον κόσμο;»

Σημειώνεται πως η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, έχει ολοκληρωθεί και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας έχει ζητήσει εδώ και καιρό όπως λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να το εκτελέσει. Προφανώς, ωστόσο, κάποιοι περιμένουν να θρηνήσουμε θύματα για να κινήσουν τις διαδικασίες.

 

 

 

Εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη τη Λάρνακα

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την επαρχία Λάρνακας, πλημμύρισαν δρόμοι και υποστατικά σε πολλές περιοχές, απεκόπησαν δέντρα ενώ υπήρξε και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας πάνω από 90 κλήσεις για απεγκλωβισμό οδηγών και άντληση νερών από υπόγεια στο κέντρο της Λάρνακας, την περιοχή Σωτήρος, τις Καμάρες, τους Αγίους Αναργύρους, την Αραδίππου και την Κοφίνου. 

Τα περιστατικά ήταν τόσο πολλά, που κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας, ενώ συνέδραμαν ομάδες της Πολιτικής Άμυνας και συνεργεία των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου. 

 

 

 

Πλημμύρες καταγράφηκαν και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε για άντληση νερών από υπόγεια, κυρίως στην κοινότητα Αυγόρου. Υδροστρόβιλος εξάλλου, «κτύπησε» στην Αγία Νάπα, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες από την παραλία. 

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες