Ευεργετικές ήταν οι βροχές που έπεσαν το τελευταίο τριήμερο σε όλη την Κύπρο, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να κριθεί η χρονιά σύμφωνα με τις προβλέψεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Μιλώντας στο philenews, o Ανώτερος Τεχνικός Μηχανικός του Τμήματος, Μάριος Χατζηκωστής, ανέφερε πως η βροχόπτωση του τελευταίο 24ωρου ήταν «καλή για αρχή», εξηγώντας πως ο Οκτώβριος είναι μήνας στον οποίο δεν αναμένεται συχνή βροχόπτωση και αν υπάρξει, μπορεί να φτάσει μόλις τα 10 με 20 χιλιοστά. Το τελευταίο τριήμερο, σημείωσε, η βροχόπτωση έφτασε τα 100 χιλιοστά με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική ροή νερού στα φράγματα η οποία ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Είναι σταγόνα στον στόχο της χρονιάς» επισήμανε ο κ. Χατζηκωστή, σημειώνοντας παράλληλα πως ο «τελικός στόχος είναι τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και εμείς πήραμε μόλις το 2%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπάχαλο από τις καταιγίδες – Σε ισχύ νέα προειδοποίηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η εισροή στα φράγματα χθες έφτασε το 1.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανεβάζοντας την συνολική εισροή του νερού Οκτωβρίου στα 2.006 ε.κ.μ. Σε ότι αφορά την αποθηκευμένη ποσότητα νερού, μέχρι σήμερα αυτή φτάνει τα 204.2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσοστό 70.2%. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η αποθηκευμένη ποσότητα έφτανε τα 151.3 ε.κ.μ, δηλαδή μόλις το 52% της συνολική πληρότητας.

Να σημειωθεί ότι κοντά στο 100% της πληρότητας τους βρίσκονται μόνο το φράγμα των Λευκάρων με συνολική πληρότητα στο 92.4% και το φράγμα του Καλοπαναγιώτη στο 90.9%. Παράλληλα αυξημένη εισροή νερού το τελευταίο 24ωρο είχαν τα φράγματα Κούρη, Ασπρόκρεμμου, Γερμασόγειας και Αρμίνου.

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες