Οι εικόνες ντροπής και η οργή των κατοίκων στην περιοχή των Καμάρων Λάρνακας, που πλημμύρισαν για ακόμα μία φορά, λόγω της μη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία δεσμεύτηκε από το 2014 το κράτος, φαίνεται πως έπιασαν τόπο αν και… κατόπιν εορτής. Η μελέτη για το έργο που διήρκεσε έξι (!) ολόκληρα χρόνια, θα οδηγηθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί επιτέλους η χρηματοδότηση του. 

Αφότου παραδέχθηκε πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης, ο Νίκος Νουρής, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega, ανέφερε πως το πρωί της Τρίτης, επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξει διαβούλευση για τη χρηματοδότηση του έργου, που ανέρχεται σε €4,5 εκατ. και θα εκτελεστεί από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. «Αυτό που θέλω να μεταφέρω, ως ευχάριστη έκπληξη ή καλύτερα ως ευχάριστη κατάληξη», είπε ο κ. Νουρής, είναι πως «εντός δεκαπενθημέρου θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαβουλεύσεις και θα οδηγήσω τη συγκεκριμένη μελέτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να τροχοδρομηθεί μια λύση που θεωρώ πως θα δώσει λύση και στο πρόβλημα της χρηματοδότησης». Πρόσθεσε ακόμα πως με αυτή τη διευθέτηση, το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει αρχές του 2023.  

Οι χειρισμοί που προηγήθηκαν πάντως, προκαλούν πολλά ερωτήματα, αφού η μελέτη… σκάλωσε για έξι χρόνια λόγω οικονομικής διαφοράς του υπουργείου Εσωτερικών με τον μελετητή, που αξίωνε ακόμη 100 χιλιάδες ευρώ. Τελικά η μελέτη παραδόθηκε, χωρίς να ολοκληρωθεί πλήρως και στις 2 Μαΐου του 2022, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας τη διάθεση κονδυλίου, για την υλοποίηση όσων έργων προβλέπονται στα σχέδια. Ο Δήμος Λάρνακας, εν τω μεταξύ, είχε αποστείλει πολλές επιστολές τόσο προς τον υπουργό Εσωτερικών, όσο και προς τον έπαρχο Λάρνακας, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ζωές. Ωστόσο, μέχρι χθες, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Εδώ και μήνες προβαίνουμε σε ενέργειες προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία ανταπόκριση, κάτι για το οποίο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση ο Δήμος Λάρνακας, ζητώντας παράλληλα από το κράτος, ενέργειες προκειμένου να υπάρξει θωράκιση από την κλιματική αλλαγή. 

Οι εντονότερες βροχές των τελευταίων έξι χρόνων

Παράπονα πάντως καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της Λάρνακας, που πλημμύρισαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την πόλη το μεσημέρι της Δευτέρας. Ενδεικτικό του χάους που προκλήθηκε, είναι πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 100 κλήσεις από την επαρχία Λάρνακας, οι 10 εκ των οποίων αφορούσαν μάλιστα σε διάσωση οδηγών που εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους.  

Εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στους πληγέντες, ο Δήμος Λάρνακας και το ΣΑΛ, σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν πως οι καταιγίδες ήταν οι εντονότερες των τελευταίων έξι χρόνων, φέρνοντας την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Όπως σημειώνεται, οι μετεωρολογικοί σταθμοί Kitas Weather στην περιοχή Λάρνακας, από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου μέχρι τις 19:00 της ίδιας μέρας, κατέγραψαν από 60mm μέχρι και 70mm βροχόπτωσης, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να σημειώνεται σε διάστημα 50 λεπτών, κατά το μεσημέρι.

Δήμος Λάρνακας και ΣΑΛ, αναφέρθηκαν ακόμη στην κατασκευή των αντλιοστασίων S9 και S8, που είναι τα μεγαλύτερα της Κύπρου, τα οποία μεταξύ των ωρών 13:00 και 20:00 άντλησαν όγκο ομβρίων υδάτων της τάξης των 200.000m³ και 25.000m³ αντίστοιχα. «Είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες για την περιοχή θα ήταν δραματικές, σε περίπτωση που τα αναφερόμενα αντλιοστάσια δεν ήταν σε λειτουργία», σημειώνεται.

Παράλληλα, προστίθεται πως προγραμματίζονται κι άλλα αντιπλημμυρικά στην περιοχή της Μητρόπολης, που θα συνδεθεί με το αντλιοστάσιο S9, έργα κόστους €17.850.000, στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου και στους Αγίους Αναργύρους, καθώς και στο κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται, τα τελευταία δύο έτη ολοκληρώθηκαν πέραν των 25 μικρών έργων/εργασιών, με σκοπό την επίλυση τοπικών προβλημάτων συσσώρευσης όμβριων υδάτων σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας.

Ζημιές σε δύο κατοικίες από τα καιρικά φαινόμενα

Δύο κατοικίες στον συνοικισμό Αυτοστέγασης Δρομολαξιάς, υπέστησαν ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις από πέτρες σε δρόμους κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια Έπαρχος Λάρνακας, «η μέχρι τώρα αναφορά που είχε η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για ζημιές στην επαρχία αφορούν δύο κατοικίες στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης Δρομολαξιάς. Συγκεκριμένα, ανεμοθύελλα μετακίνησε κεραμίδια και τσίγκους από κατοικία στον Συνοικισμό, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στη στέγη παρακείμενης κατοικίας».

Πρόσθεσε ότι «λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας επιθεώρησαν τις 2 κατοικίες για την καταγραφή των ζημιών και την εκτίμηση της δαπάνης για την επιδιόρθωσή τους, με την παραχώρηση της αναγκαίας οικονομικής βοήθειας στους ιδιοκτήτες».

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Οκτώ χρόνια… δυσάρεστων εκπλήξεων

Εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια, οι κάτοικοι των Καμάρων, κάποιοι εκ των οποίων το 2014 κινδύνευσαν να πνιγούν από τις πλημμύρες, πέφτουν θύματα… δυσάρεστων εκπλήξεων από το κράτος, που χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρώσει μια μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα. Εν τω μεταξύ τα σπίτια τους πλημμύριζαν ξανά και ξανά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη. 

Χρειάστηκε μια έντονη καταιγίδα εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, προκειμένου να τους πάρουν στα σοβαρά και να δρομολογηθεί σε λίγες ώρες λύση. Εν τη ρύμη του λόγου του, μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «ευχάριστη έκπληξη», κάτι που έσπευσε βεβαίως μετά να διορθώσει, κάνοντας λόγο για «ευχάριστη κατάληξη». Άστοχα και τα δύο κ. Νουρή. Αν και οι ευθύνες δεν σας βαραίνουν εξολοκλήρου, θα αρκούσε απλά μια συγνώμη προς τους κατοίκους.