Παρά τη μείωση των αιτημάτων για κάποια από τα 5 κορυφαία προγράμματα της Ευρώπης, αυξανόμενη ήταν η ζήτηση για «χρυσή βίζα» ή «χρυσό διαβατήριο» σε χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ουγγαρία, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς μεσίτη ακινήτων Tranio, που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις «χρυσές βίζες» της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ζήτηση, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Λετονία ήταν οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, οι «χρυσές βίζες» των χωρών της Νότιας Ευρώπης παραμένουν ψηλά στη ζήτηση μεταξύ των ξένων επενδυτών, καθώς συνδυάζουν τα οφέλη της ιδιοκτησίας εξοχικού ακινήτου και της διαμονής στην ΕΕ.

Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σημείωσε ανοδική ζήτηση, κατά 290%, γεγονός το οποίο σχετίζεται με την επερχόμενη αύξηση των επενδυτικών απαιτήσεων — από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάζει χέρι και στις χρυσές βίζες η Ευρωβουλή

Άλλος ένας δημοφιλής επενδυτικός προορισμός που χορηγεί «χρυσό διαβατήριο» για αγορά ακινήτου από 250.000 ευρώ είναι το Μαυροβούνιο, το οποίο είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ.

Σημαντική αύξηση ύψους 250% καταγράφηκε στο πρόγραμμα της Λετονίας, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» το 2023.