Το ψωμί συντροφεύει τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια και καταφέρνει να παραμένει ένα αγαθό αναντικατάστατο. Εξελίσσεται, αλλάζει, παίρνει νέες μορφές, όμως δεν παύει ποτέ να παίζει ουσιαστικό ρόλο σε κάθε τραπέζι. Είναι μάλιστα ένα από τα πιο πολυποίκιλτα προϊόντα αφού συναντάται σε πάνω από 100 διαφορετικές παραλλαγές ανά τον κόσμο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι τάσεις που επιβάλλει φαίνεται επίσης να επηρεάζουν το ψωμί. Θα έλεγε κανείς, πως το θέμα της διαφορετικότητας, του diversity, εκτός από την κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση, τη μόδα, τη μουσική, επηρεάζει και τα πολύ βασικά αγαθά όπως το ψωμί. Διαφορετικά γούστα, διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικές δυσανεξίες, δημιουργούν μια μεγαλύτερη ανάγκη σε ποικιλία συνταγών και είδη ψωμιών. Λευκά, πολύσπορα, σε φέτες ή σε καρβέλια, μπαγκέτες, με σουσάμι, με προζύμι και τόσα άλλα.

Μια ακόμα ανάγκη την οποία φαίνεται ότι εκδηλώνουν οι καταναλωτές είναι αυτή της επιστροφής στην αυθεντικότητα και της αργής ωρίμανσης. Έννοιες όπως το τάισμα του προζυμιού και το μονοποικιλιακό αλεύρι, μπήκαν ξαφνικά στο λεξιλόγιό μας. Εικόνες προζυμένιων ψωμιών με τραγανή κόρα και μεστή ψίχα, κατέκλυσαν τους λογαριασμούς των foodies και τις οθόνες μας. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού στις 16 Οκτωβρίου, εμείς αναζητήσαμε τη διαφορετικότητα στο ψωμί και τη βρήκαμε στους φούρνους ΖΟΡΠΑΣ. Σαν λάτρεις του προζυμένιου ψωμιού, δοκιμάσαμε πρώτο το νέο ψωμί Λήμνου, από σκληρό σιτάρι και προζύμι “golden durum” μαζί με την αγαπημένη μας σούπα φακής. Με πάνω από 30 είδη ψωμιών, ανάμεσά τους και το νέο με πρεβιοτικά , το οποίο ξεχωρίζει για τη γήινη γεύση του, το μονοποικιλιακό με προζύμι και το ψωμί με αλεύρι Λήμνου και προζύμι, που συνοδεύουν ιδανικά πιάτα της Ελληνικής και Κυπριακής κουζίνας,  θα επιστρέψουμε σίγουρα στον πλησιέστερο Φούρνο Ζορπάς «για κάθε ψωμί».

“Για κάθε ψωμί” που έχεις ονειρευτεί, υπάρχει και μια συνταγή ΖΟΡΠΑΣ.

Δες εδώ τα 3 νέα ψωμιά.