Τις επιθέσεις στο Κίεβο καταδίκασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις στο Κίεβο, οι οποίες είναι εγκλήματα πολέμου, με τον σαφέστερο τρόπο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η σημερινή του επίσκεψη στο Κίεβο –η τρίτη κατά σειρά στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής– εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας προς τη δοκιμαζόμενη χώρα.

«Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών είναι το “Ιερό Ευαγγέλιο” της εξωτερικής μας πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι σθεναρά προσηλωμένη στην απόδοση ευθυνών για εγκλήματα πολέμου, ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Δένδιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε καταφύγιο στο Κίεβο ο Νίκος Δένδιας – Ήχησαν οι σειρήνες

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, καθώς επίσης ότι έχει διαθέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. «Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι πρόκειται για έναν γείτονα «που έχει εκδώσει casus belli, εναντίον μας». «Ένας γείτονας που ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που διεκδικεί παράνομα μέρος του εδάφους μας ως δικό του. Ένας γείτονας που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά τη νύχτα. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Η απάντησή μας είναι πολύ απλή σε όλες τις περιπτώσεις. Είμαστε με την Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντίθετη σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση που επιτίθεται σε ξένες χώρες και επιχειρεί βιαίως να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

«Μια νίκη της Ουκρανίας θα σημαίνει μια νίκη του Διεθνούς Δικαίου κατά της βίας, κατά της ωμής βίας. Και αυτό ισχύει για όλους όσοι αντιγράφουν επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποτάξει την Ουκρανία», κατέληξε ο κ. Δένδιας.