Εισηγήσεις για εμπλοκή των δικηγόρων στην εκδίκαση υποθέσεων που καθυστερούν τόσο όσον αφορά σε οικονομικές διαφορές όσο και στην εξέταση αιτήσεων ασύλου, υπέβαλε ο Παγκύπριος Δικηγορικών Σύλλογος. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Χρίστο Κληρίδη, η εισήγηση έγινε αποδεκτή και αναμένεται η υλοποίηση της. Ο κ. Κληρίδης που μιλούσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το έργο του Συλλόγου τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε πως ανάμεσα στα στοιχήματα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) είναι η εκδίκαση των υποθέσεων δικηγορικών γραφείων που εμπλέκονται στα «χρυσά διαβατήρια», οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν. Επίσης, ένας άλλος «πονοκέφαλος» για τον Σύλλογο αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο δικηγορικό επάγγελμα. Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για μαραθώνιο αγώνα του Συλλόγου, που οδήγησε στην ενίσχυση του τμήματος εποπτείας με την πρόσληψη διευθύντριας και επιπρόσθετου εμπειρογνώμονα. «Έτσι καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να προβούμε σε ελέγχους στον μεγαλύτερο αριθμό δικηγορικών γραφείων που είχαμε πληροφόρηση ότι εμπλέκονταν στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Βρισκόμαστε σε μία φάση τώρα που τελειώνουν οι εκθέσεις, τίθενται ενώπιον του Συμβουλίου, συντάσσονται κατηγορητήρια ή απαλλάσσονται ανάλογα με τις πληροφορίες που παίρνουμε από το εποπτικό μας γραφείo», τόνισε. Ο ίδιος κατέληξε ότι ενώπιον του ΠΔΣ, εκκρεμούν 6-7 σχετικές υποθέσεις, αλλά σύντομα ο αριθμός θα αυξηθεί και σε κάθε συνεδρίαση θα υπάρχουν δύο νέες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Στοίχημα ο έλεγχος ρωσικών κυρώσεων από δικηγόρους»

Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» από το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού σ’ αυτό υπάρχουν περιορισμοί στην παροχή νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών γενικά σε Ρώσους και στη Ρωσία. Οι δικηγόροι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για κάποιες από τις προτάσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη νομική εκπροσώπηση Ρώσων υπηκόων στα δικαστήρια. Κατά τον κ. Κληρίδη, το πακέτο το οποίο τελικά υιοθετήθηκε δεν απαγορεύει την εκπροσώπηση Ρώσων στα Δικαστήρια αλλά περιορίζει την παροχή γνωματεύσεων από την Κύπρο στη Ρωσία. Τέλος, ο κ. Κληρίδης έκανε αναφορά στην εισήγηση του ΠΔΣ προς τον υπουργό Εσωτερικών για την παροχή υπηρεσιών από μέλη του στην Υπηρεσία Ασύλου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων. Επίσης, εισηγήθηκαν όπως δικηγόροι εξετάζουν αιτήσεις για άσυλο, δεν θα παίρνουν απόφαση, αλλά θα ετοιμάζουν το φάκελο και θα τον αποστέλλουν στο αρμόδιο υπουργείο για την τελική απόφαση.

Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια του ΠΔΣ, Κούλια Βάκη, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι δικηγόροι μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν όλες τις εργασίες τους ηλεκτρονικά, ενώ στις επόμενες εκλογές για νέα ηγεσία των δικηγόρων, η ψηφοφορία θα γίνεται ηλεκτρονικά.