Στους στόχους και τους σχεδιασμούς της για τα επόμενα χρόνια επικεντρώθηκε η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου, και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας, στη Γενική Συνέλευση, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν το Επιχειρηματικό Σχέδιο και ο Προϋπολογισμός της ΕΥΚ για το 2023.

Όπως αναφέρεται, η Διεύθυνση της Εταιρείας, παρουσιάζοντας το Επιχειρηματικό Σχέδιο, ανέλυσε τους πυλώνες της στρατηγικής της που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εμπορικές πωλήσεις φυσικού αερίου, καθώς και την αξιολόγηση των υδρογονανθρακικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πιθανών επιλογών βιώσιμης ανάπτυξής τους, ενώ για το 2023 η ΕΥΚ έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, οι οποίες σε συντονισμό και με το Υπουργείο Ενέργειας μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω τις κυβερνητικές πολιτικές για μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Από την πλευρά της η κ. Πηλείδου αναφέρεται πως εξέφρασε τις ευχαριστίες της στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΚ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να κατευθύνουν την Εταιρεία προς υλοποίηση του σημαντικού της στόχου για ανάπτυξη των ενεργειακών μας πόρων, τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση και εξήρε τη συμβολή της ΕΥΚ σε περιφερειακές ενεργειακές πρωτοβουλίες, όπως το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum).

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της EYK, Καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου, ευχαρίστησε την κ. Πηλείδου και το Υπουργείο για τη συνεχή στήριξή τους προς την Εταιρεία και δήλωσε ότι η ΕΥΚ εργάζεται επιμελώς για τη μελλοντική παραγωγή των δικών μας πόρων φυσικού αερίου, συμφωνώντας με την Υπουργό ότι το φυσικό αέριο αποτελεί καταλύτη για την ενεργειακή μετάβαση.

Εξήγησε επίσης ότι η Εταιρεία έχει την εμπειρογνωμοσύνη και θα συμβάλει περαιτέρω στους ευρύτερους κυβερνητικούς στόχους για μια πιο πράσινη οικονομία, μελετώντας την δυνητικότητα υπεράκτιων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευση του διοξειδιού του άνθρακα, καταλήγει η ανακοίνωση.