Δεύτερη ευκαιρία σε εκατοντάδες επιχειρηματίες που είναι εγκλωβισμένοι στα χρέη τους, για να μην οδηγηθούν σε πτώχευση, δίνει το πακέτο νομοσχεδίων που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Τη δεδομένη στιγμή, το νέο νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο όσο ποτέ, καθώς πολλές επιχειρήσεις είναι λαβωμένες από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με τα νομοσχέδια θα μεταφερθεί στο κυπριακό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη, τις ανικανότητες και την έκπτωση των οφειλετών. Παράλληλα, περιλαμβάνονται μέτρα για βελτίωση των συγκεκριμένων διαδικασιών.

Ειδικότερα, διασφαλίζεται πως οι βιώσιμες επιχειρήσεις μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τα χρέη τους μετά από εύλογο διάστημα, προσθέτοντας πως θα βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης αφερεγγυότητας και απαλλαγής από χρέη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς νέο πάγωμα εκποιήσεων – Πρόταση για παράταση

Με τα νομοσχέδια τροποποιούνται οι νόμοι περί Εταιρειών, περί Πτώχευσης και περί του Τμήματος Αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αφερεγγυότητας. Μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια παρέχουν μια δεύτερη ευκαιρία στους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες και την απαλλαγή των αφερέγγυων επιχειρηματιών από χρέη τους. Περιλαμβάνονται μέτρα για βελτίωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής από χρέη. Επιπρόσθετα, διευκολύνουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να έχουν πρόσβαση σε μέτρα αναδιάρθρωσης, για να αποφύγουν αφερεγγυότητα.

Επίσης, με τα νομοσχέδια δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης των οφειλετών, ώστε να επισημαίνεται τυχόν κίνδυνος αφερεγγυότητας. Δίνεται και η δυνατότητα να διατηρήσουν πλήρως ή μερικώς τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης τους κατά την αναδιάρθρωση.

Με το νομοσχέδιο περί Εταιρειών δίνονται εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης, που περιλαμβάνουν μηχανισμούς ειδοποίησης και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, όπως οι ελεγκτές, θα προειδοποιούν τα νομικά πρόσωπα όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.