Έκκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως καταψηφίσει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το Νόμο Περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022, ο οποίος με την πρόσφατη τροποποίηση του ρύθμιζε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς αίροντας αδικίες και άνιση μεταχείριση, απευθύνει η ΟΕΛΜΕΚ.

Ταυτόχρονα, η οργάνωση των καθηγητών καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως αποδεχτεί τον Νόμο, «ώστε να συμβάλει στην άρση της αδικίας και της άνισης μεταχείρισης των Εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου», ενώ παράλληλα στέλνε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη συνέχιση των αδικιών και τη θυματοποίηση αυτής της κατηγορίας εκπαιδευτικών. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρεται σε μια σύντομη περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί με το όλο θέμα. «Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η Πολιτεία, για αρκετά χρόνια, δεν αναγνώριζε το καθεστώς Αορίστου Χρόνου στην εκπαίδευση, αδικία που ανατράπηκε μετά από δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια, ακολούθησε η μη εφαρμογή του “Περί Καταβολής Φιλοδωρήματος σε Εργοδοτούμενους που απασχολούνται με Σύμβαση στην Κρατική Υπηρεσία Νόμου του 2014” για τους Εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου, για τους οποίους εφαρμόστηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, κατόπιν ενεργειών της ΟΕΛΜΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φλερτάρει με μέτρα η ΠΟΕΔ

Αποκορύφωμα της αδικίας που υφίστανται οι Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου, σε σχέση με τους εργαζόμενους Αορίστου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία, αποτελεί η εξαίρεσή τους από τη Νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016 για τη Ρύθμιση της Απασχόλησης Εργοδοτούμενων Αορίστου και Εργοδοτούμενων Ορισμένου Χρόνου, όπου στον ορισμό της “δημόσιας υπηρεσίας” αναφέρεται το εξής απαράδεκτο: “Δημόσια Υπηρεσία σημαίνει υπηρεσία υπαγόμενη στη Δημοκρατία, αλλά δεν περιλαμβάνει υπηρεσία στο Στρατό, στην Εθνική Φρουρά, στην Αστυνομία και στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία”.

Ως ΟΕΛΜΕΚ επισημάναμε εδώ και καιρό την αδικία και την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου. Αποτέλεσμα των πιέσεων και ενεργειών μας ήταν η συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, καθώς και πρόσφατη ψήφιση του «περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022», που αποτέλεσε ένα σωστό και σημαντικό βήμα προς την άρση των αδικιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.